Alexandru Tomescu porneste in cel de-al cincilea Turneu Stradivarius

În perioada 7-29 mai 2012, Alexandru Tomescu va susţine cel de-al cincilea Turneu Stradivarius.

Violonistul român şi celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 vor colinda 16 oraşe din România unde, împreună cu actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru, vor spune prin muzică şi teatru non-verbal,  povestea obsesiilor lui Eugène Ysaÿe.

De cinci ani, Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius  Elder-Voicu 1702 colindă țara în cadrul Turneului Stradivarius și încearcă să intre, prin intermediul muzicii, în sufletele oamenilor care îî ascultă.

Tradiţia continuă şi anul acesta, când violonistul a ales să interpreteze cu ajutorul celebrei sale  viori seria de şase sonate dedicate de Eugène Ysaÿe, unul dintre cei mai importanți compozitori  si violonişti ai secolului trecut, prietenilor săi Jozsef Szigeti, Jacques Thibaud, George Enescu, Fritz Kreisler, Mathieu Crickboom și Manuel Quiroga.

“Experienţa interpretării celor şase sonate ale lui Ysaÿe este unică pentru orice violonist. Pentru a o desăvârşi, acesta este nevoit să se lupte nu numai cu personalitatea puternică a compozitorului (pe care trebuie să îl absoarbă pentru a-şi desăvârşi interpretarea) și cu opera în sine, ci și cu el însuși (pentru că muzicianul simte nevoia de a-şi depăşi propriile aşteptări) și cu fiecare spectator (pentru că fiecare are propriul univers şi propriile repere, iar muzicianul trebuie să le depășească pentru a ajunge la sufletul acestuia). Aceasta va fi lupta mea, dar, la finalul ei, atât eu cât si publicul care va participa la concertele din cadrul Turneului Stradivarius vom obține chatarsisul pe care ni-l dorim atât de mult.”, a declarat Alexandru Tomescu.

În drumul spre chatarsis, publicul va fi condus atât de către Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, cât și de actorii Ana Pepine și Paul Cimpoieru, care vor transpune prin gesturi poveștile celor șase sonate. Totul pentru a crea o experienţă unică, în care publicul să să se regăsească și să empatizeze cu trăirile regăsite în partiturile celor şase sonate.

Pe harta Turneului Stradivarius de anul acesta sunt incluse oraşele Braşov, Târgu Mureş, Cluj, Oradea, Arad, Timişoara, Craiova, Piteşti, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Focşani, Bacău, Iaşi, Botoşani şi Bucureşti. Concertele vor începe pe  7 mai şi se vor încheia pe 29 mai 2012. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi: facebook/alexandrutomescuoficial.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu