26 de scurtmetraje in cursa pentru Trofeul NexT 2011

Competiția de anul acesta cuprinde 26 de titluri, din cele 1000 înscrise, selecționate de criticul de film Andrei Gorzo și co-selecționera sa din acest an, Irina Trocan, câștigătoarea concursului de critică inițiat de NexT în 2010.

A mai rămas mai puțin de o lună până la începerea celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT, iar programul de anul acesta se arată mai consistent ca niciodată.

“Competiția din acest an va plăcea publicului mai mult decât oricare dintre competițiile precedente de la NexT. Cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cu câteva filme foarte frumoase despre relații de iubire, cu filme de epocă sau pseudo-documentare.” (Andrei Gorzo, directorul artistic al festivalului)

[citat]Filme premiate, filme favorite[/citat]

Din competiția din acest an nu lipsesc scurtmetraje premiate, precum Deeper than Yesterday (r. Ariel Kleiman) câștigător al Kodak Discovery Award și Petit Rail d’Or la Festivalul de la Cannes (Semaine de la Critique) și Jury Prize in International Short Filmmaking la Sundance sau Baby (r. Daniel Mulloy), câștigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA, despre care Andrei Gorzo declară că e “un film aproape imposibil de caracterizat, despre o scurtă întâlnire dintre un bărbat și o femeie într-un oraș, în care lucrurile escaladează cu foarte mare viteză înspre intimitate, dar personajele celor doi sunt atât de neobișnuite și bogate încât filmul e greu de rezumat în câteva cuvinte; tot ce pot să spun despre el pe scurt e că nu m-ar mira deloc să câștige marele premiu.”

Stardust este unul dintre favoritele NexT 2011

Printre favoritele lui Andrei Gorzo din acest an se numără Stardust (r. Nicolae Provost), “o demonstrație despre cum, prin folosirea savantă a muzicii și în general a sunetului, i se poate conferi unui colaj de imagini filmate mai mult sau mai puțin pe ascuns, pe străzi, în mall-uri, în baruri sau în restaurante, iluzia de film narativ clasic, în cazul de față de blockbuster de spionaj.

Regizorul construiește iluzia că personajele participă la o poveste cu spioni și conspirații,, lucrează cu imaginația publicului, cu așteptările noastre, ca acele imagini pe care le vedem să se lege conform unor scheme pe care noi le cunoaștem din filme. Stardust este un fals film hollywoodian de spionaj, cu apariţii din partea unor superstaruri ca Jack Nicholson, Dennis Hopper și Jon Voight (despre care nu ştiu dacă au aflat vreodată că apar în acest film) și e cu siguranță un candidat serios la Premiul pentru sound design”, susține criticul de film.

Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46 este un alt favorit al lui Andrei Gorzo

Un alt film spectaculos din competiția NexT este, după Andrei Gorzo, scurtmetrajul Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46 (r. Anthony Vouardoux) “un SF în toată puterea cuvântului, o reprezentare cât se poate de arătoasă a unei călătorii spațiale, iar spectacolul impresionant în sine culminează cu un gag care nu are cum să nu smulgă aplauze întregii săli. Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46 e un candidat serios la Premiul Publicului, deși are o concurență foarte consistentă din partea unor filme ca The Chronoscope (r. Andrew Legge), un pseudo-documentar despre o invenţie fictivă care ar fi schimbat istoria lumii, narat de Jeremy Irons, sau First Aid (r. Yarden Karmin), o farsă fermecătoare despre o serie de accidente compromiţătoare care i se intâmplă unui băiat atunci când, din nostalgie, dar şi din neastâmpăr sexual, decide să își viziteze pentru ultima oară o fostă iubită, chiar cu o zi înaintea nunții sale cu o altă femeie.” O altă recomandare a lui Andrei Gorzo și totodată un film cu șanse la Premiul Publicului este North Atlantic (r. Bernardo Nascimento), bazat pe o poveste reală, “de un umanism pudic-sentimental care nu are cum să nu placă spectatorilor”.

[citat]Filme romanesti[/citat]

În competiția NexT 2011 se regăsesc și câteva filme românești printre care Adulter (r. Peter Kerek) admirabil regizat, după părerea criticului de film, Apele tac (r. Anca M. Dunga) selecționat anul acesta la Berlinale și Strung Love (r. Victor Dragomir) pentru care Andrei Gorzo garantează că va fi un alt favorit al publicului, “o comedie disco cu liceeni – gândiți-vă la Grease cu John Travolta – dar plasată într-o școală profesională din România comunistă, în care băiatul bun și băiatul rău îşi măsoară puterile de strungari pentru a o impresiona pe cosânzeana liceului. Ca reprezentare cinematografică a trecutului comunist, Strung Love reprezintă ceva nou, în sensul că, pentru prima dată (şi în mod evident), raportarea artistului la epocă (anii ’80) se face exclusiv prin fetişizarea artifactelor acesteia (cântece, haine, lozinci etc.), în lipsa oricărei experienţe directe şi a oricărui parti-pris politic sau moral – fetişurile respective constituie aici recuzita insolită a unei comedii cu liceeni realizate după convenţii hollywoodiene! Dincolo de noutatea asta, e un film plin de farmec și idei, cu ceva din spiritul scurtmetrajelor realizate în facultate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu”, continuă directorul artistic al festivalului NexT.

[citat]Juriul[/citat]

Juriul care va stabili câștigătorii celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT este alcătuit din Marian Masone (producătoare a Festivalului de Film de la New York), Marie Dubas (producătoare de film și tutore în cadrul organizației Nisi Masa pe proiectul European Short Pitch), Christian Guinot (membru fondator al Festivalului International de la Clermont-Ferrand și în prezent membru al comitetului de selecţie natională, internaţională şi selecţioner al programelor speciale din cadrul festivalului), Anne Garber (producătoarea executivă a programului “KurzSchluss” al ZDF/Arte, program centrat pe tematica filmului de scurtmetraj) și Dana Bunescu (editor și sound designer, care a contribuit, printre altele, la realizarea lungmetrajelor „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (r. Andrei Ujică), „Felicia, înainte de toate” (r. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf), „Legături bolnăvicioase” (r. Tudor Giurgiu), „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu), „Marele jaf comunist” (r. Alexandru Solomon) și, nu în ultimul rând, “California Dreamin’” (r. Cristian Nemescu), unde a semnat editarea de sunet).

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu