Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Uluitorul domn Bach

Meșteșugari populari din zona Maramureșului

Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca organizează, în cadrul Photo Romania Festival ediția a V-a, expoziția de fotografie “Meșteșugari populari...

Continuare...


Powered by

Uluitorul domn Bach

Sorin Tudorde @
22 March 2012

Incredibilele secrete ale unei simple partituri.

În 1747, cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la Berlin regelui flautist Friedrich al II-lea al Prusiei (la curtea căruia pe post de clavecinist era chiar fiul său, K. Philipp Emanuel Bach) Johann Sebastian Bach a fost nevoit să facă pe plac gazdei sale și, pe tema searbădă dată de rege a improvizat o magnifică fugă.

Întors la Leipzig, Bach a mai scris pe aceeați temă șapte ricercare, două canoane și o sonată á tre. Reunite, piesele au fost trimise regelui sub titlul de Ofrandă muzicală, reprezentând exerciții de polifonie și demonstrații de virtuozitate tehnică.

Primul canon este, după cum veți vedea, uluitor: poate fi interpretat atat de la început la sfârșit, cât și de la sfârșit la început. Și chiar mai mult: dacă este înfășurată sub forma unei benzi moebius, partitura poate fi interpretată, simultan, din ambele direcții.

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

    Comentarii
  1. morikopall

    Woow...fantastic, o capodopera !!

  2. Duma Paul

    Printre razele de soare.....Rasuna partitura.....O splendoare! Un astfel de creator de geniu.....Va trece si in noul mileniu!

Comentează

Parteneri