Un român din șase merge la bibliotecă

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Aproximativ 2,6 milioane de români (16% din populația țării) frecventează bibliotecile publice se arată în cadrul unui studiu realizat de Fundația Bill & Melinda Gates în perioada octombrie – noiembrie 2012.

Studiul, care a fost efectuat simultan în 17 țări ale Uniunii Europene (Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Danemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România și Anglia), situează țara noastră la nivelul procentual existent în Finlanda, Danemarca, Spania sau Belgia.

Iată alte câteva date interesante:

– 61% dintre români consideră că biblioteca publică îndeplinește nevoile comunității;
– numărul românilor care frecventează bibliotecile este în continuă creștere;
– aproximativ 450.000 români au folosit internetul pentru prima dată într-o bibliotecă publică;
– peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă;
în România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de judeţe,însă,  dintre acestea, 89% sunt instituţii de dimensiuni mici, localizate în mediul rural.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari, care se desfăşoară pe o durată de cinci ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare şi echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet şi a instruit peste 2.600 bibliotecari pentru a iniţia şi asista utilizatori în accesarea informaţiei.

Iar acestea fiind spuse vă invit să vedeți cum arată unele dintre cele mai frumoase biblioteci din Europa.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu