Pila Karpen: incredibila poveste a unei uimitoare invenții românești

Pila Karpen funcționează și astăzi, după mai bine de șase decenii și nimeni nu știe cu exactitate care este principiul lor de funcționare.

Realizată în 1950 de către Nicolae Vasilescu Karpen – om de știință, fizician, inginer și inventator român –  Pila Karpen funcționează de atunci fără întrerupere, înregistrând aceeași valoare: 1 V. Vă invit să urmăriți în continuare un scurt reportaj al TVR, prevenindu-vă totuși că nu este vorba de un perpetuum mobile și nu se contrazic principiile fizicii, așa cum senzaționalist se speculează în materialul filmat.

Senzațional este, veți vedea, că deși invenția românului funcționează de atâta vreme, nimeni nu s-a străduit să o studieze până acum, cu atât mai mult cu cât nimeni nu îi cunoaște principiul de funcționare (la nivel teoretic există unele cercetări). Și tot senzațional este că invenția a fost închisă vreme de 30 de ani în seiful directorului Muzeului Dimitrie Leonida pentru simplul motiv că nu se găsesc bani pentru un sistem de securitate, Și aceasta în timp ce România alocă bani pentru teme catalogate “de cercetare fundamentală” precum “oprirea invaziei buruienilor din România pe teritoriul altor state”…

Pila-Karpen

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu