Perkalaba Familia, la prima ediție Street Delivery din Baia Mare

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Amestec de tradițional și avangardă, tehnici și non-conformiști, Orchestra Familia Perkalaba, staruri gipsy-ska-punk continentale, cântă la Street Delivery Baia Mare sâmbătă, 18 iunie, de la ora 20.00.

Cu artiști de prim rang, scriitori, muzicieni, meșteșugari sau makeri, Baia Mare se alătură, în premieră, celor mai mari orașe ale României în sarabanda Street Delivery, un eveniment itinerant, organizat în București, Iași, Cluj și Timișoara.

Reunind cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți, zilele Street Delivery de la Baia Mare, oraș cu aspirații la titlul de Capitală Europeană în 2021, vor fi găzduite de pietonala Podul Viilor, în perioada 17 – 19 iunie. Sub egida muticulturalismului și îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare inaugurează prima ediție Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depășit mai multe recorduri de măiestrie și popularitate, inclusiv pragul de 30 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance. I se alătură un faimos DJ din Maastricht, capitală informală a muzicii, dar și băimărenii Ska-nk, cu un concert unplugged, sau cei de la Kryptonite Sparks, care promit un «funk inspirat, gândit anume pentru timpane amorțite».

Familia-Perkalaba

Carnavalul muzical Familia Perkalaba

Excentrici ai soundurilor contemporane, favoriți ai festivalurilor europene și staruri în Estul inspirat, Orchestra Familia Perkalaba este un adevărat carnaval muzical strunit în cele mai fine linii electro actuale. Muzică balcanică în viziuni contemporane, o incredibilă explozie de energie, produsă de nouă artiști care și-au anunțat intențiile și stilul când au decis să-și împrumute numele de la un orășel ucrainian care găzduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu. Faimos mai ales pentru pacienții săi, majoritatea oponenți ai regimului comunist, spitalul trata diverse generații de rebeli, de la dizidenți politici, până la poeți, pictori și alte tipuri de artiști, cu toții militanți hiperactivi dornici să trăiască eliberați de regulile vremii. Tocmai de aceea, spun membrii orchestrei, muzica lor poartă un mesaj pozitiv, lipsit de griji și bariere, e imprevizibilă și plină de energie. Muzicienii își testează imaginația într-un experiment acustic inedit, apropiindu-se de temele tradiționale, pentru a le explora în cele mai pure sunete ale vibului contemporan european.

Familia-Perkalaba2

Familia Perkalaba este un fascinant periplu prin diverse stiluri muzicale actuale, de la ska-hutsul – genul pe care l-au inventat și pe care-l consideră definitoriu, până la la punk, powerpop, ethno sau rock: trompetele sparg norii, persiflând ritmul arțăgos de trombon, o aventură acustică îndulcită în armonii de acordeon, care-și recapătă puterea în riffuri ascuțite de chitară, țâșnite de sub răpăieli bubuitoare de percuții.

Un adevărat performer carismatic, Sha Man, vocalul trupei, schimbă măști și costume, purtându-și audiența într-o călătorie ghidată de acutele îndrăznețe ale chitaristului Viktor Jr. Nowozhylow, o aventură doar aparent temperată de basistul Danylo Dobrovolskyi, care găsește noi orizonturi, alunecând pe roaller-coaster-ul tobelor lui Berezen. Dacă rămâne loc pentru și mai multă energie, aceasta depășește imaginația atunci când în scenă urcă Djadja Vita Stepanjuk cu trombonul sau când Vova Shchobak își încearcă, fie și doar în glumă, trompeta. Familia Perkalaba este proiectul bizar care a schimbat harta muzicală a Ucrainei și nu e de mirare că faima acestei orchestre a căpătat proporții continentale – spune critica, încercând să definească cum se cuvine o trupă cu 17 ani de istorie, răstimp în care s-au adunat în palmares șapte albume înregistrate pentru gramofon. Purtându-și prin lume mesajul vizionar și rebel, trupa ucrainiană, venită din Ivano Frankisk, oraș aflat în Carpați, la granița cu România, și înfrățit cu Baia Mare, va concerta la Street Delivery sâmbătă, în cea de-a doua zi de festival, începând de la ora 20.00.

Street Delivery la Baia Mare

Baia Mare renunță la gaze de eșapament și stres, pentru a reda străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii comercianți cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii. Spațiul public trebuie redat, măcar pentru câteva zile, comunității, trotuarele vor înceta să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care sunt pregătite să țeasă ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric. Li se alătură olari faimoși în nordul țării, care știu să rotească lutul gălbior, sau meșteri care croiesc viori din pântecele rotofei al lemnului. Recuceresc străzile cizmarii, ceasornicarii, meșterii care ascut cuțite și cei care fac șindrilă. Adunând maeștrii satelor, meșteșugarii îndrăgostiți de munca mâinilor lor, dar și tinerii vizionari, aflați în prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfășura la Baia Mare într-un decor special, asigurat voluntar de arhitecți și firme de design locale.

În zona de performance se vor aduna actorii, diverse companii de teatru independent invitate, alături de muzicieni, care vor susține ateliere tematice, de la actorie, până la de percuție și dans. În zona de joc vor fi demonstrații de Tai Chi, Hackaton, zumba sau gaming, iar în zona de lounge, călătorul își poate trage sufletul în tihnă, căutând apă și vorbe line după atâta vacarm. Mai ales că urmează zona comercială, cu farmecul ei pestriț, și, mai apoi, zona de prezentare a antreprenorilor și a ONG-urilor, un spațiu generos dedicat nenumăraților activiști non-profit prin efortul cărora s-au schimbat atât de multe în ultimii ani în Baia Mare.

– Street Delivery, un proiect inițiat în 2006 de Liga Română a Arhitecților și Fundația Cărturești, este un eveniment urban, organizat anual în București, Timișoara, Iași, Cuj-Napoca și Baia Mare.
– De-a lungul timpului, și-au căpătat identitate proprie două evenimente organizate sub această umbrelă, «Gara De Nord – Train Delivery» și «Rahova Delivery».
– În următorii ani, în acest circuit va fi cooptat și cartierul Ferentari din București, dar și o serie de alte orașe, de la Constanța, Alexandria, Făgăraș și Sinaia, până la Capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Baia Mare, un orășel cu puțin peste 135.000 de locuitori, a demonstrat în ultimii ani o incredibilă capacitate de regenerare prin cultură, schimbându-și sumbrul titlu de cel mai poluat oraș al Europei în renumele de cel mai dinamic oraș din nord vestul țării, reședință pentru cele mai importante ONG-uri ecologice și unul dintre cei mai importanți aspiranți la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Proiectele culturale organizate la Baia Mare pot aspira la dimensiuni regionale, având în vedere poziționarea geografică, un loc privilegiat care este el însuși o clară mărturie a modului în care o comunitate poate asimila conceptul de diversitate culturală. Un avantaj important pentru echipa care își propunea, în caietul de candidatură formulat pentru misiunea din 2021, să elaboreze strategii pentru reconectarea nordului țării la circuitul economic și cultural, atât național cât și european, prin dezvoltarea unui hub regional funcțional, dedicat industriilor creative. Aceasta va fi, probabil, una dintre principalele teme de anul acesta în zona de prezentare a ONG-urilor locale, una dintre cele șase zone tematice la această primă ediție Street Delivery.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu