O Carte frumoasă despre un Om frumos

„Am scris această carte dintr-o durere pe care am simțit-o. Vă rog să o citiți. Pentru că toți colegii mei au dispărut, nu mai sunt. Un om e uitat cu adevărat atunci când nimeni nu-și mai aduce aminte de el. Cartea e un mod de a ne aduna și de a fi împreună cu cei care nu mai sunt.”, a declarat ieri Rodica Mandache, la lansarea volumului său, „O carte frumoasă despre un om frumos”, publicată la Editura Oscar Print, cu sprijinul JTI.

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții.

Volumul a fost prezentat în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului, standul Cărturești, de către Ludmila Patlanjoglu, teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică: „Această carte e ca o poveste. E cu totul specială. Are o structură mozaicată, e o călătorie în amintiri, în trecut. Aparține unui om care i-a fost prieten autoarei. Rodica Mandache spune despre Ovidiu Iuliu Moldovan, ”inefabilul”, ”inegalabilul”. Era cunoscut pentru moralitate, pentru severitate, dar cine reușea să se apropie descoperea un om blând și tandru. Era un actor făcut pentru roluri principale, dacă era într-un rol secundar făcea astfel încât să fie în prim plan. Care e testamentul lui Ovidiu Iuliu Moldovan? Teatrul, arta, reprezintă o terapie. Noi suntem într-o anticameră a Apocalipsei, trăim în frică. Arta e o salvare pentru minte și suflet. Ovidiu Iuliu Moldovan spunea că cei care fac teatru trebuie să-și asume o condiție eroică, pentru că ei oferă tot. Actorii, oamenii de teatru trebuie să sădească în sufletele spectatorilor binele și speranța”.

„Este o carte despre un actor extraordinar, care ne-a părăsit prea devreme, scrisă într-un stil cum doar Rodica Mandache îl poate avea. E o carte despre libertate și despre eliberare, pentru că autoarea a scris acest volum în pandemie. E o carte de amintiri și de dragoste. Rodica Mandache e un om de cultură cum rar mai întâlnești astăzi, cu o curiozitate vie și un formidabil talent de scotocitor în suflete și biografii. Are o scriitură aparte, aparent simplă, dar cu miez și poezie, care îndeamnă la reflecție”, a adăugat Gilda Lazăr, Director JTI.

Cartea – album cuprinde, pe lângă scrisul inedit al autoarei, cronici, amintiri, interviuri și texte de George Banu, Petre Țuțea, Radu Stanca, Liviu Ciulei și mulți alții, dar și fragmente din recenzii și fotografii din colecții private sau publice.

Volumul se încheie cu o fotografie în care Ovidiu Iuliu Moldovan pare că își ia la revedere, cu un zâmbet calm și aceeași privire intensă pe care toți cei care l-au văzut jucând și-o amintesc. Sub fotografie, un citat dintr-un interviu al actorului: „Trebuie să ne străduim să ne deschidem inimile și să ne bucurăm că suntem împreună”.

JTI și-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), și a fost una dintre primele companii multinaționale care a investit pe plan local. JTI se implică în comunitate de aproape 25 de ani: este partener al FITS, TIFF, SoNoRo, al turneelor muzicale din orașele mici și sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuța de Ceai din Muzeul Național de Artă și Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universității Româno-Americane. „Întâlnirile JTI” au ajuns în acest an la cea de-a XXI-a ediție. Compania susține, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnaliști, fiind de asemenea partener al Burselor EuropaFM și Internship 2.0. Din 1998, se desfășoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici primesc zilnic o masă caldă, iar de-a lungul anilor compania a colaborat și colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC și alte organizații neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susținute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale țării.

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun și produse pentru vapat, cu operațiuni în peste 130 țări. Cu sediul la Geneva, Elveția, JTI are peste 44.000 de angajați, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informații, vizitați www.jti.com

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu