“Nu se poate revoluție exterioară fără revoluție interioară”

“Nu poți cere o politică onestă atâta vreme cât onestitatea e zilnic călcată-n picioare în România, nu doar de ei, ci și de noi.”

“Vrem morală și legalitate în viața publică, respect pentru fiecare persoană, toleranță la diversitatea noastră, o viață decentă, un viitor pentru genera’iile tinere. Vrem dreptate, răsplătirea valorii, sprijin pentru sănătate, educație și cultură. Revoluția din acest moment e una împotriva corupției, blestemul comunității noastre. Dar nu prea ne amintim că marea corupție își are rădăcinile în mica corupție de zi cu zi.

E bine că dăm de pământ cu clasa politică – aceleași figuri grotești de 25 de ani încoace, același parlament de penali și semidocți, aceiași primari venali. Dar nu poți cere o politică onestă atâta vreme cât onestitatea e zilnic călcată-n picioare în România, nu doar de ei, ci și de noi.

Să nu uităm: mita, șpaga, bacșișul, nepotismul, pilele sunt o realitate a vieții noastre cotidiene. Perpetuăm noi înșine, cei care ne socotim cinstiți și curați, cutumele astea care ne otrăvesc viața. Noi, cei care dăm, suntem parte din sistemul corupției la fel ca și cei care iau. Unul dintre marile sloganuri, în acest moment, ar trebui sa fie “Nu mai dați șpagă!”. Nimănui, nici medicului, nici funcționarului, nici oficialului, nimănui de la care așteptăm să-și facă treaba pentru care e plătit. E semn de primitivism și subdezvoltare.

La fel ca și sistemul meditațiilor din învățământul public, efect pervers al concepției greșite despre educație. Sunt bani pe care-i dăm în afara sistemului legal, voind să ne ajutăm copiii. Dar astfel îi obișnuim cu ideea că prin bani negri obții orice, inclusiv cunoaștere.

Exemple sunt nenumărate. Ne revoltăm pe bună dreptate în fața unei biserici opulente și arogante, care-a uitat ce e compasiunea față de cei slabi și suferinzi, dar câtă compasiune mai există și-n noi? Câți facem opere caritabile? Vrem să schimbăm sistemul mafiotic în politică, dar nu vom face nimic câtă vreme el este în noi. Nu se poate revoluție exterioară fără revoluție interioară.”

Mircea Cărtărescu,
6 noiembrie 2015

colectiv

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Diana Moraru

    “Să nu uităm: mita, șpaga, bacșișul, nepotismul, pilele sunt o realitate a vieții noastre cotidiene.” Dar cine a institutionalizat-o, pina ce a devenit obligatorie ? “Perpetuăm noi înșine, cei care ne socotim cinstiți”….oare de ce? Sa va dau un simplu ex.: fiul meu si-a dorit sa dea un concurs la institutul de cercetari in matematica, i s-a raspuns cu un ton de amenintare, sa nici sa nu incerce. A plecat din tara la alta universitate de presigiu si-a obtinut doctoratul si si-a indeplinit visul de a lucra in cercetare, evident nu in tara…si va mai pot da foarte multe exemple din toate domeniile.Romanul are un proverb “pestele de la cap se impute”. Deci pe ala trebuie sa-l azvirlim. Numai asa ne putem curata si noi.Dl.Cartarescu face apel la constiinta morala. Da, asa ne-am educat copiii. Dar realitatea le-a aratat contrariul.

Adaugă comentariu