Frumoasa casă românească

O casă din lut din Banat încântă arhitecții din întreaga lume.

O casă construită de arhitecta Ileana Mavrodin pe malul râului Nera, lângă satul Sasca Romănă, a fost desemnată de Natural Homes, un site dedicat pasionaților de arhitectură, drept una din cele mai frumoase zece case de cob din lume.

Deşi este asemănător cu paianta din punct de vedere al compoziţiei, “cob-ul” se deosebeşte de aceasta prin: faptul că se frământă până ajunge la consistenţa aluatului de pâine; nu se folosesc cofraje pentru realizarea construcţiei; formele organice îi conferă o rezistenţă de excepţie la seisme sau şocuri de altă natură; se modelează cu mâna, fiecare construcţie fiind unică şi irepetabilă, reflectând personalitatea şi dispoziţia de moment a modelatorului.

“Majoritatea clădirilor în care trăim şi muncim sunt lipsite de “suflet” şi cu un impact nociv asupra mediului; există o nevoie reală pentru un alt fel de arhitectură: fie că e numită Verde, Alternativă, Ecologică, de Pamânt sau Organică, încercari se fac în toate colţurile lumii.” (Ileana Mavrodin)

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu