De ce oamenii ne par mai atrăgători atunci când bem puțin?

Sau… în fine: de ce oamenii ni se par puțin mai atrăgători atunci când bem.

Știm asta cu toții (chiar dacă nu ne place să o recunoaștem sau chiar dacă nu vrem cu niciun chip să ne amintim): atunci când bem, persoane care în condiții normale ne-ar fi lăsat indiferenți – sau chiar ni s-ar fi părut neatrăgătoare – ne par, dintr-o dată, suficient de atractive pentru o aventură de o noapte.

În jargon internațional, efectul se numește beer goggles (ceea ce s-ar traduce prin ochelari de bere – sau, mai plastic – lentile de bere) și se poate rezuma astfel: consumul de alcool diminuează inhibițiile sexuale. Și o serie întreagă de studii au confirmat acest lucru:
– în 2002, de pildă, un studiu efectuat de cercetătorii britanici de la universitățile St. Andrews și Glasgow a evidențiat că “bărbații și femeile care au consumat o cantitate moderată de alcool au găsit chipurile persoanelor de sex opus cu 25% mai atractive decât în condițiile în care nu au băut”;
un studiu efectuat în 2008 de cercetătorii universității din Bristol a arătat că, după doar 15 minute după ce s-au 700 ml de bere (cam două beri mici sau o bere mare), atractivitatea persoanelor de sex opus a crescut cu 10%;
– iar un studiu efectuat în 2014 a confirmat studiile de mai sus (și alte studii asemănătoare).

Explicația? După cum susțin oamenii de știință, alcoolul ar reduce abilitatea noastră de a percepe asimetria și, ca urmare, chipurile ne apar mai atrăgătoare decât le-am percepe în realitate. Și încă: dorința noastră de a “ne cupla” rămâne intactă – chiar dacă celelalte simțuri amorțesc – chiar dacă vom continuă să bem până “cădem sub masă”.

O dorință ajutată și de faptul că, sub influența alcoolului, ne percepem ca fiind mai atrăgători decât ne percepem în mod normal (și chiar mai mult: potrivit cercetătorilor, chiar dacă nu ai băut alcool, dar ești făcut să crezi acest lucru, vei avea impresia că ești o persoană mai atrăgătoare).

Și, așa, de final: nu doar că efectul lentilelor de bere durează mai mult la femei, dar, potrivit cercetărilor, în timp ce femeile se simt mai puțin inhibate și mai bine după ce beau alcool, bărbații, chiar dacă psihic își doresc foarte mult, fizic ajung mai greu să simtă plăcerea.

atragatori-bautura

(surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu