D’ale noastre – doua nominalizari la Gala Premiilor UNITER

“D’ale noastre”, spectacol in coregrafia lui Gigi Caciuleanu, produs de Teatrul National si Fundatia Art Production, a carui premiera in Romania a fost sustinuta de JTI, a primit doua nominalizari pentru cea de-a XXI-a editie a Galei Premiilor UNITER.

D’ale noastre a fost nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol, alaturi de Calatoriile lui Gulliver, in regia lui Silviu Purcarete si Platonov de A.P. Cehov, in regia lui Alexandru Dabija.

De asemenea, Lari Giorgescu a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul din D’ale noastre, alaturi de George Costin pentru rolul Maiorul din spectacolul Familia Tót si Nicu Mihoc pentru rolul din spectacolul Platonov.

Cea de-a XXI-a editie a Galei Premiilor UNITER va avea loc pe 13 mai, la Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi.

D’ale noastre, spectacol realizat pornind de la textele lui I.L. Caragiale, a reprezentat una dintre primele productii prin care Teatrul National a celebrat Anul Caragiale 2012. Scenografia si costumele extrem de originale, au purtat semnatura Corinei Gramosteanu. Muzica lui DJ Vasile a fost “asezonata cu Beethoven, Mozart, Verdi si altele”, inserturi “menite sa universalizeze comportamentul personajelor”, dupa cum declara Gigi Caciuleanu.

“Intentionez sa-l scot pe Caragiale din specificul local pentru ca spectacolul sa poata fi inteles si de un chilian si de un francez, de oricine. Personajele le-am gandit mai degraba pe tipologii ca «Frumosul urbei», «Frumoasa urbei», iar grupul din «D’ale carnavalului» l-am numit «Cvintet de mahala». Nu am vrut sa fac din Caragiale ceea ce ar face orice regizor de teatru si nici ceea ce ar face orice coregraf. Pentru ca eu fac teatru coregrafic, iar oamenii cu care lucrez se numesc dans-actori. (…)Eu lucrez cu actori care, intrand intr-o spirala ascendenta, redevin dansatori, preocuparea pentru functionarea mecanismelor corporale fiind la fel de mare ca pentru functionarea mecanismelor teatrale”, explica demersul sau artistic Gigi Caciuleanu.

Bucurestenii au descoperit cu uimire ca fusesera martorii unui eveniment care se pozitiona dincolo de o premiera obisnuita de spectacol: Caragiale al nostru si numai al nostru devenise al tuturor, era universal. Dupa premiera din 15 iunie 2012, spectacolul a intrat in repertoriul permanent al Teatrului National. Ulterior, D’ale noastre a plecat in turneu in Europa, la Paris, Londra si Bruxelles, sub titulatura Ta Ra Ta Tam. Parizieni, londonezi, bruxellezi s-au lasat uimiti de Mitza, Tipatescu, Didina, Conu Leonida sau Dl Goe. Personajele pe care le credeam inchise pentru totdeauna in copertile schitelor marelui Caragiale s-au aflat pe marile scene europene, raspandind patosul si culoarea epocii care le-a dat viata.

JTI sustine in mod traditional excelenta in dansul contemporan, prin parteneriatele incheiate si evenimentele pe care le organizeaza. Intalnirile JTI sunt cel mai graitor exemplu in acest sens, devenind un reper pentru publicul iubitor de dans. Editia din anul 2011 a Intalnirilor i-a avut ca invitati pe Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu