Constantin Chiriac, directorul FITS: “Independența e calea cea mai grea, dar cea mai sigură”

Unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din lume, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) își dezvăluie secretele prin intermediul organizatorilor săi.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are o putere incontestabilă. O putere care există, după cum crede Constantin Chiriac, directorul festivalului, “grație investiției în tineri”, oferind astfel un exemplu palpabil în ceea ce privește entuziasmul tineretul: doar în acest an, de pildă, au fost între 5 și 6 mii de aspiranți înscriși în Programul de Voluntariat FITS.

O altă parte importantă a succesului de care se bucură Festivalului, aflat deja la cea de a XX-a ediție, este, după cum spune Constantin Chiriac, independența. Și, prin urmare, evitarea oricărei interferențe a politicului în artele scenice și de stradă. “Este calea cea mai grea, dar cea mai sigură. Sibiul are 12% din PIB provenit din bugetul pentru cultură, în comparație cu alte orașe unde acest procent este de doar 2, 3 sau 4% ( și acesta în cazurile excepționale)”.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu se află în plina desfășurare. Pentru zece zile orașul Sibiu s-a transformat într-o scenă uriașă, cu artiști din toate colțurile lumii, care prezintă spectacole de teatru, dans, muzica, circ și instalații, în peste 60 de spații de joc: piețe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar și clasicele săli de spectacol.

Bianca Raluca Mateescu

Bianca Raluca Mateescu

Recomandări

Adaugă comentariu