Concertul Interculturalității – Concertul Valorii

Sâmbătă, 20 iunie ora 19.30, proiectul “Arta nu urăște – celebrarea valorii” prezintă, în Parcul Titan – Parcul Artelor, “Concertul Interculturalității – Concertul Valorii”, un eveniment care promovează toleranța și anti-discriminarea.

Concertul-ValoriiAcest concert încheie seria de evenimente culturale dedicate diversității culturalității, bucuriei muzicii și artei, frumuseții diferențelor, și transmite un mesaj despre curmarea suferinței umane, despre neuitarea rănilor dureroase ale lipsei de toleranță. Parteneri: Primăria Sectorului 3​ și Centrul Cultural Casa Artelor​.

Frumusetea si unicitatea acestui concert este data de faptul ca elevii care au participat la lectiile de muzica in cadrul acestui proiect vor avea ocazia de a canta pentru prima data in cadrul unei orchestre profesioniste – Orchestra Simfonică Bucuresti, abordand un repertoriu tematic, conducerea muzicala apartinand Maestrului Riccardo Sahiti. Totodata, tânarul solist ce va urca pe scena alături de Orchestra Simfonică Bucuresti, este violonistul Mircea Dumitrescu, un tânar deosebit de talentat de etnie rroma, un model demn de respectat, recunoscut și apreciat, deţinator al unui număr impresionant de premii naţionale şi internaţionale.

Lectiile de muzică i-au adus pe elevi intr-un cadru special creat pentru a le dezvolta acestora capacitatile de adaptare in cadrul unei orchestre profesioniste, abordand pasaje si lucrari ce vor urma a fi cantate in cadrul Concertului Interculturalitatii alaturi de Orchestra Simfonica Bucuresti.

Astfel spus, acest concert este special atât datorită naturii proiectului din care face parte, dar și prin prisma faptului că pentru acești elevi este un vis devenit realitate: ocazia de a canta pentru prima data într-un concert de elită, alături de o orchestră profesionistă precum Orchestra Simfonică București.

Dirijorul Concertului Interculturalității: Riccardo M. Sahiti

Riccardo M. Sahiti, un muzician de etnie rroma, și-a încheiat în 1990 studiile în dirijorat și pedagogie muzicală la Fakultät für Musikkunst din Belgrad cu profesorul Stanko Sepic. În această perioada de formare a aprofundat opera și muzica sinfonică în cadul Conservatorului „P. I. Ceaikovski „de la Moscova cu Yuri Ivanovic Simonov și cu Prof. Jiří Stárek la Hochschule für Musik & Darstellende Kunst Frankfurt am Main. A urmat cursuri de măiestrie cu Jorma Panula și Péter Eötvös. Dirijează orchestre precum Filarmonica din Belgrad, Schlesischen Philharmonikern Kattowitz, Radio-Sinfonieorchester Beograd și Sinfonieorchester Savarija Szombathely, Ungaria. Din 2002, Riccardo M. Sahiti este director artistic și dirijor al Roma und Sinti Philharmoniker.

Program

Programul muzical abordat pentru acest concert a fost atent selecționat pentru a aduce în prim plan diversitatea și frumusețea acesteia, aducând în lumina reflectoarelor pe tânarul violonist de etnie rroma, Mircea Dumitrescu, elev ai Colegiului Naţional de Muzică “George Enescu”, alături de Maestrul Riccardo Sahiti.

Giuseppe Verdi (1813-1901) – La Forza Del Destino – Ouvertüre
Camille Saint-Saëns – Introduction et Rondo Capriccioso – solist: Mircea Dumitrescu
Johann Strauß II – Der Zigeunerbaron Ouvertüre
Ciprian Porumbescu – Balada – solist: Mircea Dumitrescu
Zoltán Kodály – Tänze aus Galánta für Orchester
Pjotr Iljitsch Tchaikovsky – The Nutcracker: Pas De Deux
Pablo de Sarasate – Zigeunerweisen op. 20 – solist: Mircea Dumitrescu
Franz Liszt (1811-1886) Ungarische Rhapsodie Nr. 2 für Orchester.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu