“Clipele cu adevărat frumoase sunt întotdeauna melancolice”

Zece gânduri despre dragoste, bărbați și femei.

Greşesc cei care spun că dragostea e oarbă; adevărul e că dragostea-i indiferentă la defecte sau slăbiciuni – pe care le vede foarte bine – când îşi închipuie că a găsit într-o fiinţă acel ceva ce o interesează mai mult decât orice şi care de cele mai multe ori, nici nu se poate defini.

Aşa cum în fotografia unui copil descoperim cu uimire trăsăturile bătrânului, tot astfel pasiunile adolescenţei ard încă în inima omului matur.

Nu iubim o femeie pentru ceea ce spune; ne place ceea ce spune pentru că o iubim.

După ce ai avut norocul să iubeşti cu tărie, toată viaţa trece căutând din nou acea văpaie, acea lumină.

Clipele cu adevărat frumoase sunt întotdeauna melancolice. Simţi că sunt trecătoare, ai vrea să le opreşti în loc, dar nu-i posibil.

Bărbaţii îşi dezvăluie sufletul pe zone succesive, bine separate, aşa cum femeile îşi dezvăluie corpul.

Spiritul femeilor e alcătuit din impresiile succesive lăsate de bărbaţii care le-au iubit, tot astfel după cum gustul bărbaţilor e format din imaginile confuze şi suprapuse ale femeilor care au trecut prin viaţa lor şi adesea suferinţele îngrozitoare pe care o femeie ne-a făcut să le îndurăm devin pricina dragostei pe care o inspirăm alteia şi pricina nenorocirii ei.

Bănuielile cuibărite în sufletul cuiva, aşezate în şir ca minele, una după alta, nimicesc iubirea prin explozii succesive.

Iubirea îndură mai uşor absenţa sau moartea decât îndoiala sau trădarea.

Farmecul persoanelor întâlnite întâia oară îţi insuflă speranţa că te-ai putea schimba pentru ele, negând un trecut pe care l-ai fi vrut mai fericit.

Andre Maurois
(26 iulie 1885 – 9 octombrie 1967)

melancolie

(foto: Dimitry Roulland)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu