Cinci lucruri mai puțin știute despre Ziua Mamei. Și despre Ziua Tatălui

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Știați că…

1. în România, începând din 2010, Ziua Mamei se sărbătorește oficial în prima duminică a lunii mai? Altfel spus, în 2013 Ziua Mamei a fost sărbătorită în data 5 mai, iar în 2014. în data 4 mai. De ce spunem oficial? Pentru că, în 2009, TATA – sau, mai protocolar, Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (da, chiar există așa ceva) – a reușit să introducă o inițiativă parlamentară care a și fost votată la finalul aceluiași an și astfel în 2010 am avut prima sărbătoare oficială a Zilei Mamei. Și tot atunci s-a votat și Ziua Tatălui, care este sărbătorită oficial în fiecare an, în cea de a doua duminică a lunii mai (12 mai 2013, 11 mai 2014 etc).

2. până în 2010 în România nu exista o Zi a Mamei recunoscută oficial. Neoficial, aceasta se sărbătoarea, la fel ca în celelalte țări din fostul lagăr socialist, de Ziua Internațională a Femeii, o sărbătoare tipic comunistă.

3. pe plan internațional, cele mai multe țări (aproximativ 70) sărbătoresc Ziua Mamei în cea de a doua duminică a lunii mai. Adică exact în ziua în care noi, românii, ne-am gândit că ar fi mai potrivit să sărbătorim Ziua Tatălui. Nu-mi dau seama de ce. Oare tații din România or fi de felul lor mai mămoși?

4. Ziua Mamei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1908 de către americanca Anna Jarvis care și-a propus să o transforme într-o sărbătoare națională. A reușit acest lucru în 1914, însă, în doar câțiva ani, avea să se declare profund dezamăgită că inițiativă sa de suflet a căpătat un aer atât de comercial.

5. practic, Ziua Mamei se sărbătorește aproape în fiecare lună a anului în vreo țară de pe glob – excepție fac lunile ianuarie, iulie și septembrie). Cei interesați găsesc aici o listă a datelor în care Ziua Mamei este sărbătorită în diferite țări.

Și, în final, un scurt video realizat de Google pentru a celebra Ziua Mamei din 2013. Sau, dacă suntem cu adevărat patrioți, Ziua Tatălui. 🙂

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Sincer, chiar nu ştiam când se sărbătoreşte exact ziua tatălui. Hmm… şi ziua mamei. Curios este că, la noi (cel puţin pe la mine prin zonă) ziua mamei se celebrează pe 8 Martie, deşi este ziua internaţională a femeii.
    Mulţumesc.

Adaugă comentariu