Cea mai mare companie americană de dans, la București

Martha Graham Dance Company: o conversație între clasic și modern.

“Veți vedea, în această seară, o conversație între vechi și nou, între clasic și perspectivele moderne, o companie vie, care duce mai departe moștenirea Marthei Graham”, a declarat Janet Eilber, Director Artistic al Martha Graham Dance Company (MGDC), invitată a celei de-a XIX-a ediții a Întâlnirilor JTI.

Martha Graham Dance Company susține pe 19 septembrie, ora 20:00, pe scena Teatrului Național București, cinci lucrări coregrafice: Lunca întunecată (Dark Meadow), Extaz (Ekstasis), Lamentație – Variațiuni (Lamentation – Variations), Cursa în labirint (Errand into the maze) și Ținutul împădurit (Woodland).

Martha Graham a fost una dintre cele mai mari artiste ale secolului 20. Revista Times a numit-o “Dansatoarea Secolului”. Și-a fondat propria companie în 1926, la New York, a avut propria viziune asupra dansului, bazat pe căutarea esenței umane, iar tehnica Graham se predă și astăzi în școlile de coregrafie.

“Ceea ce aștept de la dansatorii companiei este să fie autentici, să exprime combinația dintre tehnica fizică și emoție, să nu fie melodramatici, ci să fie puternici și în același timp vulnerabili”, a mai spus Janet Eilber.

“Este prima dată că suntem aici și suntem fericiți că dansăm la București”, a declarat LaRue Allen, Director Executiv al Martha Graham Dance Company.

“Cred că a fost nevoie să ne maturizăm, să ajungem la cea de-a XIX-a ediție, ca să putem invita la Întâlnirile JTI Martha Graham Dance Company. Los Angeles Time scria despre dansatorii companiei că „par a fi capabili să facă orice, iar totul devine simplu și poetic în același timp”. Dar, cred că tocmai a fi simplu și poetic este cel mai dificil lucru din lume pentru un artist”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

“Pentru mine, este un vis devenit realitate să dansez în cadrul Martha Graham Dance Company. Așa cum Martha Graham era în permanență interesată de nou și voia să se adapteze timpurilor sale, așa și compania ei de dans este în continuă schimbare. Dacă Martha Graham ar fi aici acum, aș întreba-o care era resortul ce o punea în mișcare și o determina să creeze”, a declarat Lloyd Knight, unul dintre dansatorii principali ai Martha Graham Dance Company.

“Cel mai important lucru pe care l-am învățat din tehnica Marthei Graham este cum să-mi folosesc emoțiile, să le las să teacă prin trup și apoi să le transmit publicului. Cred că perfecțiunea apare atunci când artistul e mulțumit că a reușit să exprime ceva, iar publicul se află pe aceeași lungime de undă, înțelege”, a spus Xin Ying, dansatoare principală a MGDC.

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy, în 2017 „Noism”, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, iar în 2018 compania de dans „Martha Graham”.

Evenimentul este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu