Cea mai frumoasă moschee din lume

Este un alt loc pe care, odată ce l-ai văzut, nu mai poți fi același…

Se spune că cea mai frumoasă moschee din lume este cea a șeicului Zayed din Abu Dhabi. După ce o vezi, e greu să mai ai cuvinte, pentru că totul aici este în versiune absolută. De la albul total care îți inundă ochii și te îndeamnă la o permanentă adorare, trecînd prin multele nuanțe de albastru din marmura sculptată în motive florale ce decorează stîlpii, zidurile, pardoseala sau diferite detalii arhitectonice și pînă la o mare de culori situate în gama caldă dintre galben, portocaliu și roșu, nimic nu este strident sau nelalocul lui. Este locul unde, uitîndu-te, ai senzația că realitatea depășește limitele imaginației – pentru că pe ale percepției cu siguranță le-a surmontat de mult.

Dimensiunile ei impresionante o fac, la nivel fizic, ca fiind cea de-a treia din lume, dar cea mai frumoasă dintre toate. Cele12 hectare pe care este construită fac ca aici, în interior, să poată avea acces 40 000 de oameni la rugăciune. Cel mai mare covor din lume acoperă o bună parte a moscheei – cele 35 de tone din lînă (în marea parte) constituie munca de 2 ani a 1300 de țesători, care au făcut peste 2 miliarde de noduri pînă ca minunea să fie terminată. Apoi vin candelabrele – 7 la număr, iar cel mai mare este al doilea ca dimensiune dintr-o moschee și al treilea din lume. Spre deosebire de primele două, candelabrul de aici încorporează milioane de cristale Swarovski – la cei 15 metri înălțime și 10 lățime nu e de mirare cum aceste numere ajung la dimensiuni nebănuite și dau milioane de culori și străluciri reflexiilor luminoase.

Moscheea Șeicului Zayed este locul unde civilizația, știința, arta și inspirația fac ca milioanele de oameni care intră, annual, în ea, să se minuneze de frumusețea și miracolul existenței Omului și lui Dumnezeu, Allah, în oricare din cele 99 de cuvinte sub care este numit pe zidul Quibla, care arată direcția spre centru, spre Kaaba, spre Mecca.

Este un alt loc pe care, odată ce l-ai văzut, nu mai poți fi același…

moschee-Abu-Dhabi

Mihai Patrascu

Mihai Patrascu De același autor

Născut la Baia Mare, în 22 iunie 1974. A publicat peste 50 de studii, articole, recenzii sau traduceri în România, Elveţia, Franţa, Italia, Canada, Bulgaria, Mexic. Cărţi publicate: Jurnal (1998), Profeţi ai Mileniului (1998), Scrieri despre Nikos Kazantzakis (1999), Vallarta (2000), Palermo (2003), Acasă înseamnă Europa (2003), Oameni, fapte, zboruri (2012).

Recomandări

Adaugă comentariu