Arhitectura Berechet în viziune Berechet. Creaţii din Câmpulung-Muscel

Centrul de Cultură Arhitecturală UAR, Bucureşti, 16-30 iulie 2013.

Asociaţia Arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România, prin Uniunea Arhitecţilor Bucureşti, filiala sector 3 şi în parteneriat cu Fundaţia Arhitext design, organizează expoziţia de fotografie intitulată Arhitectura Berechet în viziune Berechet. Creaţii din Câmpulung-Muscel, ce se va desfăşura la Centrul de Cultură Arhitecturală UAR, Bucureşti, str. Jean Louis Calderon, nr. 48, în perioada 16-30 iulie 2013.

Expoziţia are un caracter omagial şi face parte din proiectul Arhitectura Berechet în viziune Berechet, proiect menit să readucă în atenţia specialiştilor şi a publicului larg activitatea unuia dintre marii creatori din spaţiul arhitecturii româneşti, Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969). Arhitect şef al Patriarhiei Române între 1930-1963, el este autorul a numeroase lucrări de arhitectură bisericească şi civilă, în ţară şi în străinătate, dintre care un loc de frunte îl ocupă biserica Parcul Domeniilor (Caşin) din Bucureşti, Căminul şi biserica românească de la Ierusalim, Mausoleul eroilor de pe muntele Mateiaş sau Primăria din Câmpulung-Muscel.

Expoziţia prezintă o parte din cele circa 80 de edificii publice, locuinţe particulare, monumente comemorative şi funerare, proiectate sau amenajate de arhitectul Berechet în oraşul său natal Câmpulung-Muscel, între anii 1925-1960. Nucleul actualei expoziţii îl constituie cele circa 140 de fotografii, purtând semnătura soţilor Cristina şi Ştefan Ionescu-Berechet, un cuplu deja sudat pe tărâmul artei fotografice, ce au fost prezentate la prima expoziţie din cadrul proiectului nostru, expoziţie care a avut loc la Galeria Arta din Câmpulung-Muscel, între 7 septembrie şi 15 noiembrie 2012 şi care s-a bucurat de un real succes. Nucleul originar a fost îmbogăţit printr-o serie de completări şi nuanţări, constând în fotografii de epocă şi de reproduceri ale unor planşe inedite purtând semnătura arhitectului Berechet, documentaţie provenind din arhiva Ştefan Ionescu-Berechet.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi 16 iulie 2013, ora 17.00.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu