Arta iubirii

“Ceea ce se ascunde, rămâne neștiut și ce-i necunoscut, nu este dorit.” (Ovidius)

Pentru a cunoaște cu adevărat literatura din prezent trebuie să fi trecut prin fiecare epocă şi trebuie să fi început prin cunoaşterea operelor clasice ale antichităţii. Dacă ne întrebăm cum a început literatura, cu siguranţă ne gândim la cum mânuiau pana Ovidius, Horaţiu sau Homer şi la moştenirea lăsată în urmă.

Sursă de inspiraţie pentru marile creaţii literare, plastice şi muzicale, indiferent de epocă ori naţiune, opera lui Ovidius a reprezentat de-a lungul timpului dovada consacrată a geniului latinesc. În toate scrierile sale, Ovidius are un stil care denotă o limbă bogată, aleasă, variată şi nu în ultimul rând, o versificaţie şi un ritm rafinat până la extem.

Împânzită de nume legendare ale lumii antice, cartea lui Ovidius, Arta iubirii, ne cântă eterna legătură dintre bărbat şi femeie, legătură bazată pe sentimente, emoţii ori trăiri intense. Ovidius îi sfătuieşte, prin rândurile sale, pe bărbaţi pentru a-şi găsi femeia iubită: “străduieşte-te mai întâi s-o cauţi pe cea care o vei iubi; a doua grijă este să supui femeia ce ţi-a plăcut; iar a treia, să faci ca această iubire să dureze” şi pe femei le sfătuieşte cum să se facă iubite.

Vă invit să citiţi Arta iubirii şi vă ofer o mostră din înţelepciunea reflectată în rândurile sale.

“Unii peşti se prind cu cangea, alţii cu undiţa sau rămân prinşi în năvodul pescarului. Asemenea şi-n dragoste, nu izbuteşti întotdeauna cu aceleaşi mijloace; străduieşte-te să le potriveşti după vârsta iubitei. O căprioară mai trecută simte de departe cursa ce i se pregăteşte; de te arăţi prea priceput unei începătoare sau prea îndrăzneţ unei prefăcute, ea va fi bănuitoare şi cu băgare de seamă. Aşa se-ntâmplă uneori: femeia care se teme să se dea unui bărbat cinstit, se lasă în voia mângâierilor unui iubit mişel.”

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

“Femeia nu ştie să reziste focului şi săgeţilor neînduplecate ale lui Amor, care îmi pare că pătrund mai puţin adânc în inima bărbatului. Bărbatul înşeală adesea; femeia este arareori infidelă. Observaţi-le, veţi găsi puţine perfide printre ele.”

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

“Pentru a vă păstra neprihănirea trăsăturilor voastre, este important să vă stăpâniţi violenţa firii voastre. Dulcea pace este în firea omului, după cum mânia fioroasă este de partea animalelor sălbatice. Mânia umflă obrazul îngroşând vinele care se umplu cu sânge negru şi aprinde în priviri toate fulgerele Gorgonei.”

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

ML

Recomandări

Adaugă comentariu