Ce te face bogat?

“Ce fel de viață ți-ai dori?

Întreb asta adesea în întâlnirile vocaționale cu studenții – vin la mine și îmi spun: “terminăm facultatea și trebuie să ne gândim la ceea ce vom face”. Așa că îi întreb mereu: ce v-ar plăcea să faceți dacă banii nu ar reprezenta un scop în sine? Cum v-ați bucura cu adevărat trăindu-vă viața? Ei bine, este uimitor că, efect al sistemului nostru educativ, mulțimile de studenți răspund: “Ne-ar plăcea să fim pictori, ne-ar plăcea să fim poeți, ne-ar plăcea să fin scriitori”. Dar, după cum oricine știe, din asta nu-ți poți câștiga existența… “Atunci mi-ar plăcea să trăiesc în natură și să călăresc”, spune altcineva. Iar eu întreb: “Vrei să predai într-o școală de călărie?”.

Haideți să mergem până la capăt: ce vrei să faci? Și, când în final ajungem la ceva ce o persoană spune că vrea cu adevărat să facă îi spun: “Atunci apucă-te să faci acest lucru! Și uită de bani!”. Pentru că, dacă spui că a câștiga bani este cel mai important lucru, atunci îți vei irosi viața, pierzându-ți, în totalitate, timpul. Vei face lucruri pe care nu îți place să le faci doar pentru a continua să viețuiești, iar asta te va determina să continui să faci lucruri pe care nu îți place să le faci. Ceea ce e o prostie! Mai bine să ai o viață scurtă plină de ceea ce îți place să faci decât o viață lungă trăită mizerabil! Și, în cele din urmă, dacă faci ceea ce îți place cu adevărat – indiferent de lucrul care își place – poți, eventual, deveni expert. Aceasta este singura modalitate de a deveni expert în ceva: să i te dedici în totalitate. Iar atunci când vei deveni expert, vei putea să-ți câștigi existența din aceast lucru, indiferent de natura sa.

Însă este o prostie fără seamăn să-ți irosești timpul cu lucruri care nu îți place să le faci doar pentru a continua să faci lucruri care nu îți plac. Și, continuând să faci lucruri care nu îți plac, să îți înveți copiii să urmeze aceeași cale. Vezi, ceea ce facem este să aducem pe lume copii și să îi educăm pentru a trăi același gen de viață pe care l-am trăit și noi. Gândindu-ne că ei, la rândul lor, și-ar putea găsi o justificarea aducând pe lume copiii lor și ar putea găsi satisfacție în viață educându-și copiii astfel încât aceștia să educe copiii lor pentru a face același lucru. E grețos și nu se ajunge niciodată acolo! Prin urmare, iată de ce este atât de importantă această întrebare: tu ce îți dorești?”

Alan Watts, scriitor și filozof

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. dinu vlad

    Felicitari !!! Si multumesc

Adaugă comentariu