O pasare imensa in echilibru pe varful coloanei mele infinite

Constantin Brâncuși visa să construiască în mijlocul orașului New York o Coloană Infinită locuită de oameni.

“Mi-ar plăcea să-mi fac Coloana în Central Park. Ar fi mai mare decât orice altă clădire, de trei ori mai înaltă decât obeliscul vostru din Washington, cu o lățime de bază corespunzătoare – șaizeci de metri sau mai mult. Ar fi făcută din metal. În fiecare piramidă ar fi apartamente, iar oamenii vor locui acolo. Iar chiar sus de tot aș pune pasărea mea – o pasăre imensă în echilibru pe vârful coloanei mele infinite.”

Aceasta este mărturisirea pe care Constatin Brâncuși a făcut-o în 1926, în cadrul unui interviu, jurnalistei Flora Merrill. Un interviu publicat de acesta în data de 3 octombrie 1926 în cotidianul New York World sub titlul “Brancusi, the Sculptor of the Spirit, Would Build ‘Infinite Column’ in Park”.

O operă de artă de aproape 508 metri înălțime (Monumentul lui Washington are 169,294 metri) semnată de Brâncuși. Chiar și atunci când visează, un geniu are puterea de a-ți tăia răsuflarea…

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu