“Filmele romanesti sunt prea putin vazute de publicul autohton”

Câteva dintre declarațiile făcute de Christian Juhl Lemche, preşedintele Institutului de Film Danez, în cadrul conferinței de presă susținute în Cluj Napoca duminică, 3 iunie.

“Cred că cinema-ul românesc şi danez sunt foarte puternice acum. Îmi amintesc de “Moartea domnului Lăzărescu”, de cum s-a spus acea poveste, de focusul simplu care poate deveni foarte complex. Suntem conştienţi că suntem norocoşi. E un sentiment că totul e posibil. E un paradis. Îmi permit să compar România cu Danemarca. Aveţi lanţuri mari de cinematografe care fac dificil accesul filmelor româneşti către public, deoarece aceste cinematografe vor prefera probabil filmele americane. Aşa că e păcat că publicul are o şansă prea mică de a vedea filmele româneşti. Aşa că sper să reuşiţi cumva, nu ştiu cum, să vă faceţi filmele mai accesibile publicului român. Paradoxul e că filmele româneşti câştigă premii foarte mari, dar sunt văzute foarte puţin de publicul autohton.

(…)În Danemarca o atenţie foarte mare pe care o dăm tinerilor şi filmului. Avem la Institutul de Film o unitate specială dedicată copiilor. Avem consultanţi de film specializaţi în cheltuirea banilor pentru filme şi tineret. În legea noastră e precizat că 25 la sută din buget merge spre tineret, ceea ce face ca producţia de filme dedicată pentru acest segment să fie constantă. Bugetul total pentru producţie este de 39 de milioane de euro pe an. Există şi seriale speciale pentru copii şi diverse materiale didactice pentru ei. Cred că avem nevoie să ne creştem un public pentru filmele noastre, un public cinefil. Mai mult, avem foarte multe instituţii culturale în Danemarca, iar acestea lucrează foarte bine, e o structură puternică, potenţată de colaborare şi comunicare. Şi această structură funcţionează la fel de bine în Danemarca precum în afara ei.”

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu