5 muzee neobisnuite

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Muzeul relațiilor sfărâmate

În 2003, când povestea de dragoste dintre regizoarea Olinka Vistica și sculptorul Drazen Grubizic a luat sfârșit, cei doi s-au amuzat punând la cale un muzeu care să găzduiască obiectele care au supraviețuit iubirii lor. Trei ani mai târziu, cei doi s-au hotărât să pună în practică ideea și au început să își roage prietenii să doneze obiecte care le-au rămas din relațiile trecute. A luat astfel naștere o colecție care, după ce a fost expusă prin mai multe orașe de pe întreg cuprinsul lumii s-a transformat, în anul 2010, într-un muzeu de sine stătător: Museum of Broken Relationships se află în Zagreb și în anul 2011 a primit premiul Kenneth Hudson pentru cel mai inovativ muzeu european.

Piticul de grădină din imagine a fost donat Muzeului relațiilor sfărâmate de către o femeie din Ljubljana. Un obiect însoțit de următorul mesaj: “Aceast pitic ținea închisă poarta pe care el a distrus-0 cu ceva timp în urmă. În acel moment, piticul a zburat peste parbrizul de la mașina cea nouă, s-a rotit prin aer şi a aterizat pe asfalt după o bucla lungă, desenând un arc în timp. Iar acest arc în timp a definit sfarsitul iubirii”.

Muzeul artei de prost gust

Museum of Bad Art se află în Massachusetts, SUA și, potrivit curatorilor săi, “artiștii unora dintre lucrările expuse au fost în mod evident inspirați de o muză unică, probabil de proveniență extraterestră”.

Lucrările găzduite în muzeu sunt fie primite ca donații, fie cumpărate din magazine obscure și “reprezintă o colecție care prezintă atât lucrărilor unor artiști talentați care au trecut printr-o perioadă nefastă a vieții lor, cât și lucrările unor artiști care cu greu pot ține pensula în mâini”.

“Toate lucrările au însă în comun o calitate specială care, într-un fel sau altul, le departajează de incompetența pură.”

Muzeul internațional al vaselor de toală

Sulabh International Museum of Toilets se află în New Delhi (India) și propune vizitatorilor săi o trecere în revistă a istoriei vaselor de toaletă. În cele din urmă este un loc în care fiecare om petrece destul de mult timp din viața sa…

Muzeul Crimei Organizate

Mob Museum se află în Las Vegas, într-una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului. Muzeul, pentru a cărui înființare au fost cheltuite 42 de milioane de dolari prezintă o istorie interactivă a organizațiilor mafiote și a modului în care acestea au istoria orașului Las Vegas, a SUA și a lumii.

Muzeul solnițelor de sare și piper

Salt and Pepper Shaker Museum se află în Tennessee (SUA) și prezintă vizitatorilor peste 20.000 de solnițe de pe tot cuprinsul lumii. Și, ca “bonus”, pe site-ul muzeului putem găsi răspunsul la o întrebare care frământă de veacuri omenirea: “care solniță are mai multe găuri: solnița de sare sau solnița de piper?”. 🙂

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu