12,5 milioane de dolari pentru un Brancusi

Constantin Brâncuși continuă să fie la mare căutare printre colecționarii de artă.

Prometeu, un cap turnat în bronz de Constantin Brâncuşi, s-a vândut miercuri seara pentru suma de 12.682.000 de dolari la New York, într-o licitaţie de artă impresionistă şi modernă organizată de Sotheby’s, informează Mediafax. Sculptura lui Brâncuşi are 17,7 centimetri lungime și a fost turnată, în 1911, într-o ediţie de patru bronzuri similare, aflate, potrivit catalogului Sotheby’s, “într-o importantă colecţie privată din Europa”.

“Preţul de pornire a fost de 4,75 milioane de dolari, dar a urcat rapid depăşind 10 milioane în doar câteva minute, pentru a ajunge până la preţul final de 11,25 milioane (12.682.500 incluzând comisionul de 12% încasat de casa de licitaţie şi taxa de vânzare-cumpărare în New York). Suma a depăşit cu mult estimarea iniţială a organizatorilor, care situau preţul operei sculptorului român între 6 şi 8 milioane de dolari.”

“Licitaţia organizată la New York a stabilit şi un record absolut – cea mai mare sumă plătită pentru o operă de artă la o licitaţie, 119,9 milioane pentru “Strigătul” lui Edvard Munch.”

(sursa: Mediafax)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu