10 sfaturi pentru femei din partea lui G. Călinescu

“Numai cine nu poate să iubească, îmbătrânește și moare.” (G. Călinescu)

1. “Pentru o fată, reușita în viață nu e o chestiune de studiu și de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericire.”

2. “Poți fi savanta, poți fi artistă, dar nu uita că ești femeie. Nu trece în tabăra bărbaților.”

3. “Esențialul este nu de a fi desăvârșită trupește, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feței. Sunt femei care par distinse facial și sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.”

4. “Nu-ți fortifica în așa fel caracterul, încât să nu mai poți plânge. O femeie care nu știe să plângă și-a pierdut jumătate din farmecul ei.”

5. “Ferește-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate și brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.”

6. “Dar nici nu cădea în greșeala contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învățat. Nu rareori aceștia sunt primitivi și egoiști și sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.”

7. “Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe arta. Poate ascunde vicii îngrozitoare.”

8. “Dacă soțul tău va fi un bărbat excepțional, nu te extazia în fata celorlalți de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obișnui să se considere intangibil.”

9. “Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi și crezi că te iubește cu adevărat. Poți întuneca astfel o existență. O prietenie delicată nu e un adulter.”

10. “Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlnești la unele femei cu progenitură o voluptate și o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.”

G. Călinescu (19 iunie 1899 – 12 martie 1965)

1930: G. Călinescu și Alice Vera, cea care cu doar un an în urmă îi devenise soție.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

17 comentarii

 1. Oana

  Cam sexist nea Calinescu, mai ales primele 2 sfaturi. MAi trebuia adaugat inca inul in care sa sfatuiasca femeile sa nu iasa din incinta gospodariei pentru ca viata in afara e grea. Ati ales niste sfaturi limitate rau.

  1. 4kunosh

   Pai asa erau vremurile atunci. Pur si simplu nu poti crede ceva defazat cu mult de perioada in care traiesti daca vrei sa ramai integrat in societate si sa traiesti. Daca esti izolat in castelul tau sau pe o insula, este alta situatia. Dar daca esti defazat de societatea in care traiesti si nu ai influenta si capitalul necesar impunerii credintei tale, pentru ca pana la urma aceste principii tin de o credinta (neavand prea multa stiinta in ele), vei fi exclus de ceilalti, sau te vei exclude singur din dezgust fata de ceilalti.

   1. Pacala

    Nu are nici o treaba cu vremurile. Sfaturile se aplica si azi.

  2. Pacala

   Nu ai inteles nimic. Daca nu te placi pe tine, nu o sa fii niciodata fericita.

 2. alfador

  Eh, erau alte vremuri si alte idei se vehiculau atunci. Nu mai suntem in anii ’40 din fericire. In plus, nu cred ca un barbat ar trebui sa dea sfaturi unei femei si sa se astepte sa fie luat in serios, si nici invers.

 3. maria tolea

  M.ar bucura ,sincer,gandul ca astfel de randuri sunt citite de tinerele de azi.
  ESTE ATATA NEVOIE DE ELE!

 4. michaela

  Sunt de acord cu toate mai putin cu primul punct:o femeie care e doar de decor…mai bine un manechin din vitrina, macar stii sigur ca nu gandeste si nu ai pretentii!!!

  1. Rodica

   Nu ai inteles nimic. Nu se referea la o “Barbie”

 5. Rosa

  bune sfaturi!

 6. Alexandra

  Sfaturile nu sunt sexiste, nici macar pentru anul 2013.

  Punctul 1 nici macar nu este sfat, din punctul meu de vedere, ci adevar. Tot ceea ce fac eu, studii, munca, familie, planuri – le fac in ideea de a fi placuta, privita ca un om bun, de caracter, despre care se va vorbi frumos – in primul rand vreau sa ma plac pe mine insami, sa fiu mandra de faptele mele, de viata mea. Nu cred ca trebuie sa fim ipocrite…

  Iar al doilea sfat se refera la faptul ca o femeie nu trebuie sa-si piarda feminitatea, orice ar face. Si o femeie mecanic sau sofer de profesie poate si trebuie sa fie femeie, mai presus de toate. Nu de putine ori mi-a fost dat sa vad femei frumoase dar cu un comportament, limbaj verbal sau al corpului urat – este dezagreabil (atat pentru mine ca femeie, dar si pentru barbati – cel putin cei pe care ii cunosc eu).

 7. Bobe Marinela

  Sunt atat de putine site-uri care abordeaza probleme culturale incat articolele pe care le publicati sunt in acelasi timp:informatie,balsam pentru suflet ,timp petrecut eficient.Succes!

 8. costilena chelarescu

  Penultimul sfat mi se pare exceptional!

 9. coco

  Dar de punctul 9…ce ziceti???

 10. motoc

  tot ce e nou despre CALINESCU !

 11. ana

  waw, imi place mult..:) dar sfatul nr 3..ii super..:)

 12. Ana R.

  Am 22 de ani si cred cu tarie in ceea ce spun randurile astea. Nu sunt sexiste deloc, femeia trebuie s-arate ca o fiinta fragila (chiar daca nu e) pentru ca fragilitatea ei reprezinta astazi (in epoca blugilor boyfriend) singurul lucru care o mai diferentiaza de barbat.

 13. diwushka

  Aceste sfaturi au fost sexiste si atunci si acum. Existau oameni de cultura, femei si barbati, care se delimitau de stereotipurile de gen. Un barbat poate fi vulnerabil, poate plange, si asta nu-l face mai putin om. Bine ca le numeste sfaturi, macar are “modestia” de a nu le impune ca axiome.

Adaugă comentariu