Trei iluzii optice celebre

1. Piruetele dansatoarei.

Priviți dansatoare din imaginea alăturată. În ce parte vedeți că se rotește? Majoritatea oamenilor o văd rotindu-se în sensul acelor de ceasornic, însă există și unii care o văd în sens invers.

Dar, lucrul cel mai uimitor este următorul: dacă o priviți un timp, veți vedea că, dintr-o dată, sensul în care se rotește se inversează.

Totul e să aveți (doar) puțină răbdare. Iluzia optică a dansatoarei care se rotește a fost creată în anul 2003 de către web desingnerul japonez Nobuyuki Kayahara. a devenit celebră în anul 2007 când o serie de publicații au afirmat că ar putea fi folosită ca test de personalitate (dacă o vedem rotindu-se în sensul acelor de ceasornic ne-am folosi mai mult emisfera dreaptă a creierului, deci am fi mai creativi și mai îndreptați spre domenii artistice,  iar dacă o vedem rotindu-se invers am folosi mai mult emisfera stângă a creierului am fi mai cu “picioarele pe pământ” și mai înclinați spre logică). Psihologii au contrazis însă această interpretare.

2. Iluzia scării

Priviți pentru câteva momente scara din imaginea care urmează. Veți vedea că se va transforma în timp ce o priviți.

3. Iluzia Spiralei

Priviți spirala care urmează.

Ei bine, nu este o spirală! Sunt doar o serie de cercuri concentrice. Nu vă vine să credeți? Faceți așa cum am făcut și eu: urmăriți cu degetul conturul unuia dintre ele. 🙂

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu