Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Ora la care începe toamna

Ascultă vocea

Vocile lui Constantin Noica, Camil Petrescu, Eugen Ionescu și Petre Țuțea. Camil Petrescu: singura înregistrare existentă datează din noiembrie 1953 – Camil Petrescu...

Continuare...


Powered by

Ora la care începe toamna

Sorin Tudorde @
22 September 2018

Anul acesta, toamna astronomică începe la ora 01:54. Fix.

Cum se poate ca toamna să înceapă la o anume oră? Foarte simplu: echinocțiul de toamnă (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Prin urmare, momentul cu pricina poate fi calculat cu exactitate. Așadar, cu exactitate: toamna începe pe 23 septembrie, la ora 01:54.

Și, dacă tot suntem în 22: știați că, din 1582, de când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocțiul de toamnă a căzut mai ales în zilele de 22 sau 23 septembrie? Și că va cădea pentru prima oară în data de 21 septembrie abia în anul 2092?

Și, da: După echinocțiul de toamnă, ziua va scădea treptat, până la solstițiul de iarnă.

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri