“Tot ce-am făcut a fost din dragoste”

Câteva fragmente de gânduri.

“Eu n-am dat nicio importanță carierei mele. Viața mea a fost total lipsită de ambiții. Eu n-am știut ce înseamnă ambiția, și atunci, tot ce-am făcut a fost din datorie, dragoste și mai cu seamă dintr-o obligație morală. Asistând la o demolare a valorilor culturii și istoriei românești, petrecute în răstimpul celor 50 de ani de ocupație, ca să zic așa, comunistă, mi-am zis că nu pot rămâne rece și indiferentă în fața unei astfel de situații.”

“Mai aveam aproape opt, nouă ani până la pensie. Aveam 61 de ani şi eram şef de catedră şi membru corespondent al “Academiei Române”. În timpul unui seminar citeam monologul Clitemnestrei din opera lui Eschil. Monolog plin de profunzime şi pluritate în sensuri. Cum eram eu, plină de patos, un student îmi spune: “Doamnă, ce ne bateţi capul cu prăpădiţii ăştia şi vechiturile astea!?”. Când am auzit, am îngheţat. N-am zis nimic, am închis cartea, mi-am luat pardesiul, m-am dus la decanat şi am depus cererea de pensionare.”

“S-a întâmplat odată să fiu întrebată câţi bărbaţi au fost în viaţa mea. Redactorul respectiv, o domnişoară, a fost foarte bucuroasă, dar şi surprinsă să afle de existenţa a doi bărbaţi: George şi Mihai. Dezamăgirea a venit ulterior, când i-am spus că este vorba de George Enescu şi Mihai Eminescu.”

Zoe Dumitrescu Buşulenga
(20 august 1920 – 5 mai 2006)

(fragmente dintr-un interviu realizat în 2004 de către Gabriel Dragnea și publicat în volumul volumul “27 de dialoguri-Construcţii incomplete”)

Zoe-Dumitrescu-Busulenga

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Adri

    Această “specie umană” precum Z.D-B. este pe cale dispariţie. Aşa cum a dispărut la nceputurile umanităţii şi o ramură a ceea ce a devenit mai târziu omul. Mai important decât orice pentru specia rămasă – şi asta se vede tot mai clar – este dimensiunea “faber”, nu cea “spiritus”.

  2. Dan Ungureanu

    Foarte trist , tinerii din ziua de azi nu stiu sa aprecieze adevaratele valori , se rezuma la cum fac eu bani azi…si cam atat , Dumnezeul lor este banul…

Adaugă comentariu