Wild Carpathia

Cel mai cunoscut documentar din 2011 despre România poate fi vizionat – cel puțin momentan – și online.

În sine, este o ironie: documentarul care a readus România (și frumusețile ei) pe buzele românilor este realizat de un britanic. Charlie Ottley explorează Carpații României, descoperind frumusețea și diversitatea faunei și florei, autenticitatea așezărilor, armonia ancestrală dintre oameni și natură. Și, nu în ultimul rând, îl are ca invitat special pe prinţul Charles, moştenitorului coroanei britanice, ale cărui cuvinte despre țara noastră au ridicat brusc cotele naționale ale patriotismului:

“Genealogia arată că sunt un descendent al lui Vlad Ţepeş. (…)România este ultimul colţ al Europei unde vezi ce înseamnă cu adevărat sustenabilitatea, rezistenţa naturii şi păstrarea unor ecosisteme întregi în beneficiul întregii omeniri”.

Documentarul, prezentând România ca pe o gură de rai a Europei (vulnerabilă însă în fața pericolelor modernizării) este disponibil online în condiții a căror legalitate este neclară. Prin urmare, sub rezerva că filmul ar putea fi retras oricând în cazul în care se constată încălcări ale dreptului de autor, vă invit să îl urmăriți. Grabnic.

Mihaela Kloos-Ilea

Mihaela Kloos-Ilea Blog | Twitter | Facebook | De același autor

Ani la rând am ascultat. Am învățat. Acum caut, visez și scriu. Descoperă Transilvania frumoasă și povești despre sașii de ieri și de azi pe povestisasesti.com

Recomandări

Adaugă comentariu