Umanizare

Un proiect de care și România ar avea nevoie. Pentru că “arta ne ajută să ne umanizăm”.

AFUERA 2012 este un proiect street-art a cărei prima ediție va avea loc în luna iulie 2012 în micul oraș minier Cerro de Pasco (Peru): mai mulți artiști peruani și artiști din străinătate vor încerca să readucă locuitorilor speranța. Priviți un foarte scurt film despre Cerro de Pasco în care veți recunoaște multe dintre orașelele de la noi.

“Înainte ca mina să fie deschisă, aici erau iepuri de câmp, erau lame și oi. Tot acest spațiu era verde. Un verde care aducea fericire și speranță. Să vorbești împotriva exploatării miniere este interzis. Pentru că este un oraș minier. Nu putem să plănuim închiderea minei pentru că nu există nimic altceva de pe urma căruia să trăim. Cu ani în urmă am înființat un grup cultural, numit Leacul urban, care încerca să vindece cancerul care ne amuțește pe toți. Arta ne ajută să ne umanizăm. Un om care este separat de părțile sale negative, un om care este umanizat, se poate dezvolta și dărui.”

Și, ca aducere aminte: așa arăta cătunul Geamăna, din Roșia Poieni, în urmă cu câțiva ani.

Și așa arată astăzi, după ce casele au dispărut sub milioane de tone de steril.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu