“Soarele audiovizualului românesc de la CNA răsare”

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Iar această țară se numește România…

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, 29 septembrie 2015, 12 ediţii ale emisiunii “Un show păcătos”, moderată de Dan Capatos şi difuzată la Antena 1, în perioada aprilie – septembrie.

Între aceste emisiuni monitorizate de CNA s-a numărat şi o ediţie în care Nicolae Guţă a lovit-o pe iubita lui însărcinată, Iulia.

Membrii CNA au discutat şi cu reprezentantul televiziunii Antena 1, avocatul Daniel Ionaşcu, a cărui pledoarie a pornit de la afirmaţia “Soarele audiovizualului românesc de la CNA răsare”.

Daniel Ionaşcu s-a referit şi la bătaia dintre Nicolae Guţă şi iubita sa, care a avut loc în direct, în emisiunea “Un show păcătos”, despre care a relatat ulterior şi tabloidul britanic Daily Mail. El a spus că această “publicaţie de renume” a preluat informaţia referitoare la conflict, fără a critica modul în care şi-a făcut treaba Antena 1 în acest caz. “Înseamnă că subiectul suscită interes şi pentru un ziar londonez”, a spus avocatul. Totodată, Ionaşcu a susţinut că acest caz a fost privit ca o “ţiganiadă modernă, nu a lui Budai Deleanu, ci a lui Capatos. După ora 23.00 o astfel de emisiune este permisă de legea audiovizualului. (…) Noi aici nu discutăm moralitatea, moralitatea se discută de biserică, ci legalitatea”.

În cele din urmă, CNA nu a sancționat bătaia în direct dintre Nicolae Guţă şi iubita lui, ci doar limbajul injurios folosit în cadrul altor ediții ale emisiunii. Motivul? Membrul CNA Radu Herjeu a constatat că în prezent Legea audiovizualului nu interzice bătaia, la TV, după ora 23.00.

“Cei care au făcut legea nu s-au gândit că aşa ceva o să se întâmple (…) Dar legea pedepseşte foarte clar limbajul injurios, indiferent de oră”, a spus Radu Herjeu, precizând că şi-aş dori sincer ca membrii CNA să solicite Comisiilor parlamentare de specialitate ca, într-un timp rezonabil, să se gândească la modificarea Legii audiovizualului. “Pentru că nu vom putea amenda bătaia, nu avem pe baza a ce.”

CNA

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu