“Sexoasă”, sculptura românească își face drum în lume cu sânii înainte

Pentru prima dată de la Brâncuși încoace, o serie de sculpturi din Târgu-Jiu au intrat în atenția presei internaționale. Însă, nu neapărat de bine.

Acesta este bustul Arethiei Tătărăscu. Un bust realizat de artistul plastic Paul Popescu și care a ajuns în atenția presei internaționale pentru că ar urma să fie îndepărtat de pe soclu deoarece ar avea sânii prea mari…

Arethia-Tatarascu

Un bust de dimensiuni istorice

Așadar: în octombrie 2013, în Târgu-Jiu, în chiar parcul care-i poartă numele, a fost amplasat bustul Arethiei Tătărăscu (1889 – 1968), soția fostului premier Gheorghe Tătărăscu și femeia care, din calitatea de preşedintă a Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene l-a invitat pe Constantin Brâncuși să realizeze Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu. Câteva luni mai târziu (pe 10 februarie 2014, mai exact), Ministerul Culturii, reprezentat prin secretarul de stat, Radu Boroianu, a transmis o notă către Direcţa Județeană pentru Cultură Gorj, anunțând că sculptura realizată de artistul plastic Paul Popescu a primit aviz negativ.

1937, Târgu-Jiu: Constantin Brâncuși alături de Arethia Tătărescu (pe rândul doi, în mijloc) și de câteva dintre membrele Ligii Femeilor Gorjene.

“Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, spunea că, personal, o găseşte prea “sexoasă”, dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii şi tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în faţă, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine şi sânii reprezentau ceva. Pe mine, în mod oficial, nu m-a informat nimeni despre vreo problemă la aceste busturi, dar am auzit discuții pe această temă. Am şi acum macheta în care am turnat acel bust şi, dacă e nevoie, pot să-i aduc modificări pentru a realiza un bust diferit de cel actual.” (Paul Popescu)

“În artă, mărimea sânilor este o chestiune de gust”

De cealaltă parte, Ministerul Culturii afirmă că nu dimensiunile sânilor sunt problema, ci faptul că statuia a fost amplasată ilegal. La fel ca și în cazul bustului lui Sergiu Nicolaescu (bust realizat de sculptorul craiovean Rodion Gheorghiţă și amplasat tot în Târgu-Jiu, în decembrie 2013):

“În ambele cazuri, Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public, înființată potrivit prevederilor legii menționate, nu a putut aproba cele două monumente amplasate ilegal şi care reprezintă în mod inadecvat și lipsit de valoare artistică două personalități importante ale istoriei acestei țări.”

“În artă, mărimea sânilor este o chestiune de gust. Ministrul Boroianu consideră această sculptură este prea sexy din cauză că sânii sunt prea mari. Nu cred că sânii sunt prea mici, nu cred că sânii sunt prea mari. Consider că sunt așa cum trebuie”, avea totuși să afirme Paul Popescu în fața jurnaliștilor de la The Independent.

“Cazul sânilor de la Târgu-Jiu”

“Subiectul fierbinte” a intrat și în atenția jurnaliștilor de la The Huffington Post:

“Un bust sculptat pentru a o comemora pe o fostă primă doamnă a României trebuie refăcut pentru că sânii acesteia sunt prea mari», a afirmat Ministerul Culturii din această ţară. (…)Pompiliu Ciolacu, șeful Direcției de Cultură și Patrimoniu al Consiliului Local, a declarat: «Din punct de vedere artistic este exagerat şi nu prezintă adevărata imagine a persoanei». Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a decis ca această sculptură să fie dată jos de pe soclu şi refăcută de artistul local Paul Popescu. Consiliul Judeţean Gorj a plătit pe această operă peste 4.000 de lire sterline”.

Vorba românului: unde nu-i cap, vai de bust! Sau invers?

Arethia-Tatarascu-2
Arethia Tătărăscu

(via Mediafax)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu