Seria de concerte “Capodopere Ale Marilor Compoziori” (II) – Antonín Dvořák

Un produs marca Orchestra Simfonică București, concertul extraordinar de deschidere al stagiunii Salut Cultura! 2015, capodoperele compozitorului Antonín Dvořák.

Salut-CulturaSolistul acestui concert este renumitul artist de origine română Rodin Moldovan, violoncelist solist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig (Germania).

Sâmbătă 22 noiembrie 2014, Sala “Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune va găzdui concertul extraordinar începând cu ora 19:00.

Alături de dirijorul principal Benoît Fromanger, Orchestra Simfonică București vă invită să luați parte la o seară memorabilă în care veți avea ocazia să ascultați muzică clasică cea mai bună calitate. Acest concert este susținut în parte de Guvernul României și Apa Nova Bucureşti S.A. Parteneri ai acestui concert sunt Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) prin Biroul Regional pentru Europa Centrală şi de Est al OIF (BRECO) și Asociația Philson Young.

Biletele pentru evenimentul de sâmbătă, 8 noiembrie sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Program

• ANTONIN DVOŘÁK – UVERTURA “CARNAVAL” OP. 92
• ANTONIN DVOŘÁK – WALDESRUHE OP. 68, CONCERTUL PENTRU VIOLONCEL ȘI ORCHESTRĂ ÎN SI MINOR OP. 104
Solist: Rodin Moldovan
Pauză
• ANTONIN DVOŘÁK – SIMFONIA A 9-A, “DIN LUMEA NOUĂ”

Rodin Moldovan

“Un violoncelist la care muzica trece mai intâi prin inimă” [Leipziger Volkszeitung]

Rodin Moldovan este absolvent al Conservatorului de Muzică Ciprian Porumbescu din București, a studiat cu prof. Aurel Niculescu, continuându-și studiile la Accademia Nazionale di Santa Cécilia din Roma cu prof. Franco Maggio Ormezowsky, Radu Aldulescu și s-a specializat în 1993 cu Mstislaw Rostropovich.

Carierea sa de violoncelist solist a început în Italia alături de renumite ansambluri precum: Orchestra Sinfonica Siciliana Palermo, Orchestra Sinfonica del Teatro Massimo Palermo și Filarmonica Arturo Toscanini Parma. Actualmente, Rodin Moldovan este violoncelist solist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig (Germania), cea mai veche orchestră radio din lume, fondată în 1923.

Un artist desăvârșit, Rodin Moldovan a interpretat alături de artiști instrumentiști celebri precum Gabriel Croitoru, Ning Feng, Justus Franz, Geza Hosszu-Legocky, Mihaela Martin, Alexander Paley, Julian Rachlin, Eugen Sârbu, Mihaela Ursuleasa și a concertat ca artist instrumentist solist alături de dirijori celebri precum Fabio Luisi (transmisie radio live, in Germania, Elveția și Franța a concertului pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar), Daniel Nazareth (Arthur Honegger, Concertul pentru violoncel și orchestră), Jun Märkl (Richard Strauss – Don Quixote cu MDR Sinfonieorchester Leipzig), Heinz Rögner (Lalo – Concertul pentru violoncel și orchestră), John Nelson (Brahms – Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră), Marcello Viotti (Tschaikowski – Variațiunile Rococo) și Manfred Honeck (Max Bruch – Kol Nidrei).

Rodin Moldovan continuă să interpreteze în diverse formule și ansambluri de muzică de cameră dintre care memorabile sunt performanțele ca duo, pian și violoncel, alături de Alexander Paley în Germania, Franța și Italia. Împreună cu “Trio Celibidache” a câștigat premiul întâi la Concursul Festivalului Muzical din Varaždin/Croatia si a concertat în Madrid, la curtea regală a Spaniei, pe faimoasele instrumente Antonio Stradivari. Angajamentele sale ca artist instrumentist conțin participări în diverse festivaluri, turnee, concerte și recitaluri alături de Berliner Philharmoniker Oktet și Nathan Quartett.

Alături de Orchestra Simfonică București, Rodin Moldovan a participat ca violoncelist solist în cadrul turneului cultural istoric: “Orchestra Simfonică București, o premieră românească în America de Sud”, ce a reprezentat participarea unei orchestre românești de prim rang în cadrul unui turneu de concerte în renumite săli din continentul sud-american precum: Teatro Colon/Buenos Aires, Teatro Solis/Montevideo, Gran Teatro Nacional/Lima și Teatro El Circulo/Rosario.

A înregistrat o serie de CD-uri de succes, precum Concertul pentru Violoncel și Orchestră de Robert Schumann (Live) și Friedrich Gulda, Concertul pentru Violoncel și Orchestră, alături de Sächsische Bläserphilharmonie.

Alături de Kristjan Järvi, Rodin Moldovan va concerta în stagiunea 2015 ca solist instrumentist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig și va interpreta Concertul pentru Violoncel și Orchestră de Friedrich Gulda.

Orchestra Simfonică București

Atât prin exuberanța, energia și bucuria de a face muzică cât și din dorinta de a deschide lumea sunetelor și a formelor muzicale către un public variat, Orchestra Simfonică București și-a transpus viziunea pe termen lung în ceea ce privește arta interpretării muzicale. Timp de șapte ani, misiunea Orchestrei Simfonice București a constat în atragerea și educarea unei palete cât mai largi de iubitori ai tuturor genurilor muzicale.

De-a lungul timpului, flexibilitatea orchestrei în alegerea stilurilor muzicale diverse s-a concretizat printr-o serie concerte susținute începând cu 2007. Astfel, Orchestra Simfonică București a abordat o diversitate de stiluri și genuri muzicale, de la muzica clasică până la stiluri mai puţin convenţionale pentru o orchestră simfonică precum muzică de film, pop/rock și crossover, încântând și atrăgând deopotrivă atât cunoscătorii, cât și tinerii iubitori de muzică. Astfel, s-au remarcat colaborările cu artişti de talie internaţională precum renumitele soprane Angela Gheorghiu, Tarja Turunen, Irina Baianț, Tina Munteanu, tenorii Teodor Ilincăi, Marcel Pavel, Vlad Miriţă, violoniștii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Corina Belcea, Toto Cutugno și Phoenix.

Stagiunea muzicală Salut, CULTURA! realizează concerte de larg interes pentru publicul spectator, revelând acestuia artiști de talie internațională și lucrări de mare valoare. Acest proiect cultural novator, a demonstrat viziunea pe termen lung cu privire la arta interpretării muzicale, iar exuberanța, energia și bucuria de a face muzică fără compromisuri profesionale sunt elementele catalizatoare ce dezvoltă permanent ansamblul artistic.

Orchestra Simfonică București a participat la concerte și evenimente culturale precum “Ora Pamântului”, 9 Mai – Ziua Europei, Festivalul Național de Muzică Contemporană SIMN, The Masterpiece, The Beatles as performed by Bucharest Symphony Orchestra. De asemenea, la invitația organizatorilor Ediției a 14-a a Festivalului “Rencontres de Calenzana” – Corsica / Franta, OSB a susținut în 2012 două concerte, alături de Eric Lacrouts – prim concertmaestru al Operei Naționale din Paris și pianistul Pierre Réach.

De asemenea, OSB a efectuat un turneu în Belgia, la Bruxelles, unde a susținut și interpretat premiera creației cunoscutului compozitor belgian contemporan, Jacques Alphonse De Zeegant. Un eveniment difuzat de o televiziune din Bruxelles și înregistrat pe suport DVD, acest concert s-a bucurat de patronajul Majestăţii Sale Regina Paola a Belgiei.

Un proiect ambițios, “Bucharest Symphony Orchestra – Premieră românească în America de Sud” este cea mai importantă realizare din istoria Orchestrei Simfonice București. Turneul de concerte și evenimentele culturale a reprezintat participarea pentru prima dată a unei orchestre românești de prim rang într-un turneu de anvergură în America de Sud. Această acțiune cultural istorică s-a desfășurat în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie 2013 cu sprijinul Guvernului României și a companiei Apa Nova Bucureşti S.A. și a fost posibilă la invitația Asociației Culturale de Stat Mozarteum Brasileiro. Numele României a fost reprezentat și apreciat pe alte continente, prin prisma faptului că muzica, cultura și arta, alături de performanțele sportivilor români, pot fi excelenți ambasadori onorifici pe întreg mapamondul, cu rezultate de imagine extraordinare obținute într-un timp foarte scurt.

Cu ocazia împlinirii a trei ani de existenţă a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucuresti și la invitația acesteia, Orchestra Simfonică București a realizat un flash mob în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional “Henri Coandă” București. Videoclipul filmat în timpul desfăşurării evenimentului a fost postat pe YouTube şi a reusit să adune peste 200.000 vizualizări în primele două săptămâni.

Orchestra Simfonică Bucureşti și dirijorul său principal, Benoît Fromanger, au răspuns invitației de participare la concertul simfonic din cadrul Festivalului “Bucharest Music & Film Festival” 2013. Solistul concertului a fost George Tudorache, prim concermaestru al Orchestrei Filarmonice din Londra/UK şi al Orchestrei Regale din Liege/Belgia. Acest eveniment cultural s-a bucurat de participarea a peste 2000 de spectatori.

Prima ediție a concertului extraordinar de Anul Nou, organizat în exclusivitate de Orchestra Simfonică București, a încheiat stagiunea Salut CULTURA! 2013. Concertul a avut loc la Sala “Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune și s-a bucurat de participarea unui public meloman numeros, biletele fiind vândute în totalitate cu două săptămâni înainte.

Pe lânga activitatea concertistică, orchestra a înregistrat două CD-uri, ambele fiind lansate în primăvara anului 2013. Primul album, intitulat “Very Classic”, cuprinde cele mai cunoscute arii de operă, pop și crossover interpretate de Marcel Pavel, și a fost prezentat publicului meloman într-un concert de gală susținut la Sala Palatului. Cel de-al doilea album al Orchestrei Simfonice București a fost lansat la Bruxelles. CD-ul conține înregistrările în premieră mondială a întregii creații orchestrale a compozitoarei franceze din perioada impresionistă – Mel Bonis. CD-ul este produs de Casa de Discuri belgiană “Chant de Linos” și a fost înregistrat sub bagheta dirijorului principal și a directorului artisitc, Benoît Fromanger.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu