JR, artisul graffiti care a castigat premiul TED

Premiul TED pe anul 2011, în valoare de 100.000 de dolari a fost câștigat de artisul graffiti JR.

Ca și Bansky, JR nu dorește să își facă publică identitatea. Și-a început cariera lui ca fotograf după ce a găsit un aparat de fotografiat în metroul din Paris. În 2001 şi 2002, JR a  fotografiat lucrări graffiti din țările Europei. În 2003, pe zidurile din Paris şi Roma aveau să apară primele sale lucrări.

În 2006 a lansat “Portretul unei generaţii”, portrete imense reprezentând gândirea “huliganilor” din periferiile Parisului, postate pe zidurile din cartierele burgheze din Paris. Ilegal, proiectul a devenit oficial atunci când Paris Primaria Pariului a ales să expună pe zidurile clădirii o fotografie a lui JR.

În anul 2007, a creat proiectul “Face 2 Face”, considerat de mulți ca fiind cea mai mare expoziţie de fotografie ilegală realizată vreodată: portrete uriaşe de israelieni şi palestinieni, faţă în faţă, în opt oraşe palestiniene şi israeliene, pe ambele părţi ale zidului de securitate.

În 2010, filmul său Women Are Heroes – realizat după expoziția cu același nume din 2008 – a fost prezentat în cadrul Festivalului de la Cannes şi a fost ovaționat, în picioare, de către întreaga sală. În 2011 a fost desemnat câștigător al premiului TED, premiu în valoare de 100.000 de dolari.

Puteți afla mai multe despre JR de pe site-ul său.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu