JR, artisul graffiti care a castigat premiul TED

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Premiul TED pe anul 2011, în valoare de 100.000 de dolari a fost câștigat de artisul graffiti JR.

Ca și Bansky, JR nu dorește să își facă publică identitatea. Și-a început cariera lui ca fotograf după ce a găsit un aparat de fotografiat în metroul din Paris. În 2001 şi 2002, JR a  fotografiat lucrări graffiti din țările Europei. În 2003, pe zidurile din Paris şi Roma aveau să apară primele sale lucrări.

În 2006 a lansat “Portretul unei generaţii”, portrete imense reprezentând gândirea “huliganilor” din periferiile Parisului, postate pe zidurile din cartierele burgheze din Paris. Ilegal, proiectul a devenit oficial atunci când Paris Primaria Pariului a ales să expună pe zidurile clădirii o fotografie a lui JR.

În anul 2007, a creat proiectul “Face 2 Face”, considerat de mulți ca fiind cea mai mare expoziţie de fotografie ilegală realizată vreodată: portrete uriaşe de israelieni şi palestinieni, faţă în faţă, în opt oraşe palestiniene şi israeliene, pe ambele părţi ale zidului de securitate.

În 2010, filmul său Women Are Heroes – realizat după expoziția cu același nume din 2008 – a fost prezentat în cadrul Festivalului de la Cannes şi a fost ovaționat, în picioare, de către întreaga sală. În 2011 a fost desemnat câștigător al premiului TED, premiu în valoare de 100.000 de dolari.

Puteți afla mai multe despre JR de pe site-ul său.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu