Intaiul Cine-Magician

Câteva filme, vechi de peste 100 de ani, cu Georges Méliès, omul care a folosit pentru prima dată efectele speciale în cinematografie.

Este greu să ne imaginăm astăzi cinematografia în lipsa efectelor speciale. Puțini știu însă că, toate aceste miracole devenite acum firești, i se datorează francezului Georges Méliès. Și că acesta avea să le descopere dintr-o întâmplare.

“Originalitatea lui Méliès în realizarea de filme va apare odată cu folosirea trucajului. Folosirea acestei tehnici de filmare aste sugerată de o întâmplare: filmând în Piața Operei din Paris, un omibus se transformă într-un dric. Analizând ce s-a întâmplat constată că blocarea pentru un timp a aparatului și repornirea lui, ținând cont că circulația vehiculelor curge, în locul omnibuzului care a trecut acum se filmează un dric. Astfel va produce în octombrie 1896 filmul Escamotage d’une dame (Dispariția unei doamne), apoi Voiajul în lună (titlu original: Le voyage dans la lune), realizat în 1902.” (Sursa)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu