Demonstratie de teatru japonez Kyogen la Bucuresti

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Joi, 22 noiembrie 2012, de la ora 19.30 la Sala Studio a Teatrului Odeon. Intrarea liberă.

Ambasada Japoniei, Teatrul Odeon și Agenția Japoneză pentru Afaceri Culturale invită publicul interesat joi, 22 noiembrie 2012, de la ora 19.30 la Sala Studio a Teatrului Odeon la o demonstrație de teatru comic Kyogen în interpretarea maestrului Motohiko Shigeyama (Japonia) şi Ondrej Hybl (Cehia). Demonstraţia va fi urmată de piesa “Kakiyamabushi” (“Preotul luptător şi curmalul japonez”).

Kyogen este un gen teatral japonez cu puternice inflexiuni comice, a cărui existenţă numără mai multe secole, originea sa situându-se împreună cu cea a teatrului Noh în perioada Muromachi (sec. XIV-XVI). Deşi iniţial scenetele comice în stil Kyogen erau inserate în cadrul reprezentaţiilor de teatru Noh, cu timpul Kyogen a devenit un gen artistic independent. Spre deosebire de caracterul sobru şi tragismul pieselor Noh, teatrul Kyogen pune accent pe dialogurile pline de haz şi pe mimica sugestivă a actorilor. Kyogen nu este greu de înţeles, întrucât este făcut să destindă şi să amuze publicul, repertoriul constând din piese satirice ce au ca temă subiecte inspirate din viaţa de zi cu zi. În ciuda vechimii sale, Kyogen rămâne o formă artistică de divertisment universal care se bucură şi astăzi de o reală popularitate.

[citat]Motohiko Shigeyama[/citat]

este un cunoscut actor de teatru Kyogen din Japonia care face parte dintr-o veche familie de actori în stilul Okura. Motohiko Shigeyama s-a născut în 1975 la Kyoto, iar la vârsta de patru ani a debutat într-un rol principal în piesa “Iroha”. De-a lungul timpului a jucat în piese din repertoriul clasic al genului (“Sanbaso”, “Tsuri Kitsune”, “Hanago” etc) realizând diverse spectacole şi proiecte teatrale în Japonia şi în Europa, singur sau în calitate de membru al trupelor de teatru “Shigeyama” şi “Hanagata Kyogen”. Între anii 2003-2005 a activat şi ca profesor la Institutul de Actorie din Paris. În afară de activităţile legate de Kyogen a jucat în seriale ale televiziunii japoneze NHK şi în muzicaluri. Este de asemenea autorul cărţii “Să vedem Kyogen cu Shigeyama Motohiko şi Shigeyama Hippie”.

[citat]Ondrej HYBL[/citat]

se poate mândri cu performanţa de a fi primul ceh care joacă teatru Kyogen. În anul 2002, pleacă la studii în Japonia cu o bursă acordată de guvernul japonez. Datorită interesului special pe care-l manifestă pentru teatrul Kyogen, începe să studieze sub îndrumarea maestrului Shime Shigeyama devenind în scurt timp un promotor al acestui gen teatral în ţara sa natală şi în Europa.

Intrarea este liberă pe baza tichetelor de loc procurate în ziua spectacolului începând cu ora 11.30 de la Casa de bilete a Teatrului Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42, tel: 021 314 7234).

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu