De ce tații trebuie să spele vase

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Un studiu cu implicații mai mari decât am fi tentați să credem.

Este unul dintre primele studii realizate pentru a descoperi ce implicații are acest tip unic de rol – rolul de păzitori – pe care tații l-ar putea juca în ceea ce privește aspirațiile de carieră fiicele lor. Așadar: în mod categoric, ceea ce rezultatele sugerează, este cât de important este ca părinții nu doar să vorbească în cadrul căminului despre egalitatea sexelor, dar, în același timp, să o și aplice practic pentru că fetele lor par a fi cu ochii pe acest lucru.

Am constatat astfel că, atitudinea mamelor cu privire la rolurile sexelor prezic atitudinile copiilor cu privire la aceste roluri. Dar, mai important> am constatat că gradul în care tații se implică în sarcinile casnice prezice mai puternic aspirațiile de carieră, mai ales în cazul fetelor. Atunci când tații ajuta mai mult la treburile casnice, spală vase, rufe și au grijă de copil, fiicele lor au mai multe șanse de a aspira la cariere care nu sunt în mod necesar în conformitate cu rolurile tradiționale sau stereotipice pentru femei și, eventual, la cariere mai bine retribuite. Altfel spus, chiar dacă părinții susțin public egalitatea de sexe, dacă ei nu aplică aceste lucruri și acasă și au o viziune tradițională asupra responsabilităților în cadrul familiei, fiicele lor sunt mult mai susceptibile de a avea aspirații mai tradiționale sau stereotipii de carieră.

Aceste constatări sunt importante deoarece, în ciuda eforturilor noastre de a încerca și de a crea locuri de muncă ținând cont de egalitatea de sexe, femeile continuă să fie subreprezentate în poziții de conducere și de management. Așadar, acest studiu sugerează că, prin crearea de roluri casnice egale, fetele ar putea fi inspirate să urmeze unele dintre aceste cariere în care, în mod tradițional, au fost excluse.”

Alyssa Croft
Universitatea British Columbia

egalitate

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu