Cinci lucruri mai puțin știute despre… vaci

Sau despre cum trăim, cu toții, înconjurați de vaci, fără ca noi să știm asta.

Iată cinci lucruri care ne înconjoară în viața de zi cu zi și la care vacile și-au adus partea lor de contribuție.

1. Asfaltul (da, exact: asfaltul!): conține glicerină, pentru a preveni lipirea acestuia de containerele în care este transportat. Care glicerină este obținută, pe cale din naturală din grăsimi animale. Și care sunt grăsimile animale cele mai des utilizate? Ați ghicit: cele provenite de la vaci.

2. Cauciucurile de mașină: conțin acid stearic pentru că acesta le conferă rezistență. Un acid care își trage numele din grecescul “stear” care înseamnă seu. Și, precum numele ne lasă să înțelegem, tot grăsimea vacilor este cel mai des folosită pentru producerea lui.

3. Rigipsulmaterialul atât de des întâlnit la clădirile ce ne înconjoară, conține, la rândul său, acid stearic și acid oleic (obținut tot din grăsimi animale).

4. Vopseaua – cele mai multe tipuri de vopsea conțin cazeină, o proteină care se găsește în laptele de vacă. Și, un amănunt: în formă concentrată, cazeina se numește simplu: brânză.

5. Zahărul. Pentru a se obține culoarea albă a zahărului, marii producători adaugă praf de oase animale (preponderent oase de vacă). Cât despre zahărul brun… ei bine, culoarea sa este dată de adaosul de melasă. Altfel spus, ca și în cazul zahărului alb, vacile sunt “prezente”.

Picturi de Caroline Shotton.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Anonim

    + Încă un lucru care nu este cunoscut: vacilor le place să pască paralel cu liniile de câmp magnetic terestru, acestea având un simț “dedicat” orientării în câmp magnetic.
    Nu e o glumă, informația se găsește într-un discurs TED pe care l-am văzut acum câteva zile. 🙂

Adaugă comentariu