10 lucruri de care ai auzit, dar sunt greșite

Contrar legendelor urbane…

1. Pentru a-și menține sănătatea, un om nu are nevoie să bea de opt pahare cu apă (sau doi-trei litri) pe zi. Cantitatea de apă necesară unei persoane depinde de greutatea acesteia, de activitățile desfășurate, de haine și, evident, de condițiile meteo. Mai mult: cantitatea de apă necesară poate fi procurată din sucuri, lapte, supe sau chiar fructe și legume.

2. Bărbieritul nu determină ca părul să crească mai gros sau mai închis la culoare. Această legendă este cauzată de faptul că, atunci când este ras cu lama, părului i se taie, firesc, inclusiv terminația sa naturală, de formă conică. Lipsit de această terminație conică, părul nou crescut pare că este mai gros și mai aspru.

3.  Produsele de îngrijire a părului nu repară “părul stricat” (vârfurile deteriorate, de pildă). Ele doar pot preveni deteriorarea sa și îi pot conferi un aspect mai neted firului de păr.

4. Oamenii au mai mult de cinci simțuri. Pe lângă cele cinci simțuri identificate de Aristotel – văz, miros, gust, pipăit și auz – oamenii au și simțul echilibrului,  simțul durerii, simțul mișcării, simțul temperaturii relative etc. Mai mult: în funcție de diversele definiții ale simțurilor, se consideră că oamenii au de la cel puțin nouă simțuri până la mai mult de douăzeci.

5. Antibioticele nu pot vindeca răceala comună. Și aceasta pentru simplul fapt că aceasta este cauzată de un virus asupra căruia antibioticele nu au niciun efect.

6. Și, dacă tot a venit vorba: un om nu poate deveni “rezistent la un antibiotice”. Tulpina unui microorganism poate deveni resitentă la un anumit tip de antibiotice și nu corpul persoanei.

7. Nu există nicio dovadă că sportivii care fac sex în zilele premergătoare unei competiții obțin performanțe mai slabe. Ba chiar unii specialiști sugerează că actul sexual are ca rezultat o creștere a nivelului de testosteron la bărbați, ceea ce ar conduce la performațe sportive mai bune.

8. Capacitățile noastre mentale nu sunt delimitate cu strictețe în emisfera dreapta sau cea stângă a creierului. În timp ce pentru unele activități sunt necesare ambele emisfere, altele au, într-adevăr, tendința de a activa preponderent una dintre emisfere. Însă dacă aceasta este deteriorată în vreun accident suferit în copilăria, cealaltă emisferă îi preia atribuțiile.

9. Părul și unghiile nu continuă să crească după moarte. Această credință este dată de faptul că pielea se usucă și, micșorându-se astfel distanțele de la care se văd unghiile sau firele de păr, acestea par mai lungi.

10. Nu putem lua negi de la broaște (sau alte animale). Negii de pe pielea umană sunt cauzați de un tip de virus specific doar oamenilor.

(sursa: Wikipedia; foto: Art Grafts)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. alex

    la faza cu Bărbieritul va contraziceti singuri.. cel putin asa mi se pare.. daca nu ai rade terminatia conica a firului dupa cum voi afirmati, nu ar mai creste deci cauza efect..

  2. TINCA ADRIAN

    FOARTE PERTINENTA ARGUMENTATIA MIA PLACUT

Adaugă comentariu