Stela cea visătoare și respectabilii oameni din Gent

O poveste despre o familie de emigranți români. În multe nuanțe de gri.

În vara lui 2012, Stela și-a luat cei trei copii (dintre care doi sunt deja bărbații în toată regula) și a plecat din România să caute o viața, dacă nu mai bună, măcar ceva mai omenoasă. S-au stabilit în Gent (Belgia), pentru că “e o zonă liniștită” și pentru că aici “sunt oameni miloși, oameni care merită respectați”. De atunci, tot așteaptă “să răsară soarele și pe strada lor”. O stradă aflată chiar lângă calea ferată din apropierea portului. Pentru că acolo stau acum cu toții: într-o baracă metalică abandonată, situată pe ceea ce odată a fost o grădina publică. Mica lor bucată de “rai belgian” este însă amenințată cu demolarea.

“Dacă or să ne dea afară de aici o să dormim sub poduri, că altă posibilitate nu avem…”, spune Stela. “Și acolo, probabil, o să fie ocupat…”, o completează unul dintre băieții cei mari. Iar apoi râd cu toții, oferindu-le belgienilor din spatele aparatului de filmat o mostră gratuită de râsu’ – plânsu’. O mostră de spiritualitate românească pe care, mai mult ca sigur, ei, belgienii, nu o vor înțelege niciodată cu adevărat.

Însă ei, belgienii, precum veți vedea, nu judecă în alb și negru, așa cum majoritatea românilor ar fi tentați să o facă. Ei nu condamnă cu suficiență și nici nu pun la zidul superiorității vieții altora. Aceasta este povestea Stelei, istorisită de un reporter belgian. Priviți-o și, pe cât se poate, încercați să nu o judecați nici voi în alb și negru. Fie și pentru că sunt doar nuanțe de gri.

Românii – un scurtmetraj de Stijn Dessel, de la Poetry In Motion.

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu