Internetul cantareste cat o capsuna

♣ Știați că informația are greutate? Nu, nu este o metaforă. Este concluzia la care a ajuns John D. Kubiatowicz, profesor în cadrul Univeristății Berkeley. Potrivit acestuia, atunci când un dispozitiv de tip Kindle este încărcat la maxim cu cărți electronice, acesta cântărește mai mult cu o fracțiune infimă (de ordinul unui atogram).

♣ Pornind de la această constatare, analiștii de la Vsauce au calculat că masa informației stocată în toate serverele care permit funcţionarea Internetului este de aproximativ 50 de grame. Iar dacă se ia în calcul și masa electronilor generați de toate calculatoarele și dispozitivele utilizatorilor, atunci masa Internetului ajunge la 150 de grame. Așadar, cât cântărește întregul Internet? Maxim trei căpșuni. Măricele. Și, pentru a ne mira în continuare: greutatea tuturor informațiilor pe care le schimbă între ei utilizatorii (toate emailurile, filmele, pozele etc) este comprabilă cu greutatea unei particule de praf. Priviți.

♣ Și, dacă tot vorbim despre Internet, citim pe Realitatea despre ce salarii au angajații Facebook: “Cel mai bine plătiţi sunt inginerii software cu mulţi ani de experienţă – aceştia primesc 132.500 de dolari pe an, respectiv 11.000 de dolari pe lună. Pe locurile doi şi trei în topul salariilor primite de angajaţii Facebook se află managerii de produs (cu un salariu lunar de 10.800 dolari) şi inginerii de interfaţă (10.700 dolari pe lună). Chiar şi tinerii care fac stagii de practică la Facebook încasează un salariu net lunar de peste 6.000 de dolari“.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu