Cine uită trecutul, merită să-l repete

Zece gânduri despre români.

Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricînd viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existenţă nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta.

Românul este fatalist și se teme de schimbare. Nu este obișnuit să riște pentru o viață mai bună.

Religia creștină este întemeiată pe dragoste. Din păcate, reprezintă virtutea cel mai puțin practicată de români.

La noi se confundă noțiunea de a nu face politică cu noțiunea de a nu face parte dintr-un partid. Nu trebuie să faci parte dintr-un partid ca să faci politică.

În țara românească se face politică din sport și sport din politică.

Cred că pentru tânăra generație de azi, cel mai important lucru pentru a înțelege trecutul este să i se ofere pilda unui prezent mai bun.

Intelectualitatea nu este o calitate dobândită exclusiv pe băncile universităților, ci mai degrabă o aplecare a minții către analiza existenței.

Omul este răspunzător față de propria lui conștiință, deci față de Dumnezeu.

Cine uită trecutul, merită să-l repete.

Corneliu Coposu
(20 mai 1914 – 11 noiembrie 1995)

Corneliu-Coposu

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Romanul

    Problema lui Corneliu Coposu, că și a lui Iuliu Maniu, în gândire, fata de poporul român, sta in esenta raționalismului catolic și contradicția lui cu trăirea ortodoxa, ambii fiind greco-catolici. Acest detaliu a marcat oarecum existența lor și a determinat uneori neînțelegerea gândirii și trăirii românești, ortodoxe. De fapt Corneliu Coposu se contrazice aici, pentru că mulți greco-catolici de-ai domniei sale au fost legionari și au făcut chiar parada din naționalism, să zicem, de exemplu, în stil franchist, spaniol…

Adaugă comentariu