Cine uită trecutul, merită să-l repete

Zece gânduri despre români.

Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricînd viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existenţă nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta.

Românul este fatalist și se teme de schimbare. Nu este obișnuit să riște pentru o viață mai bună.

Religia creștină este întemeiată pe dragoste. Din păcate, reprezintă virtutea cel mai puțin practicată de români.

La noi se confundă noțiunea de a nu face politică cu noțiunea de a nu face parte dintr-un partid. Nu trebuie să faci parte dintr-un partid ca să faci politică.

În țara românească se face politică din sport și sport din politică.

Cred că pentru tânăra generație de azi, cel mai important lucru pentru a înțelege trecutul este să i se ofere pilda unui prezent mai bun.

Intelectualitatea nu este o calitate dobândită exclusiv pe băncile universităților, ci mai degrabă o aplecare a minții către analiza existenței.

Omul este răspunzător față de propria lui conștiință, deci față de Dumnezeu.

Cine uită trecutul, merită să-l repete.

Corneliu Coposu
(20 mai 1914 – 11 noiembrie 1995)

Corneliu-Coposu

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Romanul

    Problema lui Corneliu Coposu, că și a lui Iuliu Maniu, în gândire, fata de poporul român, sta in esenta raționalismului catolic și contradicția lui cu trăirea ortodoxa, ambii fiind greco-catolici. Acest detaliu a marcat oarecum existența lor și a determinat uneori neînțelegerea gândirii și trăirii românești, ortodoxe. De fapt Corneliu Coposu se contrazice aici, pentru că mulți greco-catolici de-ai domniei sale au fost legionari și au făcut chiar parada din naționalism, să zicem, de exemplu, în stil franchist, spaniol…

Adaugă comentariu