În anul 2011, 142 de elevi români au fost medaliați cu aur, argint, bronz sau au câștigat mențiuni în cadrul unor olimpiade internaționale.
Potrivit legii, cu toţii merită recompense financiare din partea statului român. Acestea însă întârzie să apară din pricina unei ordonanțe emise în timpul Guvernului Boc prin care se anula orice premiere. Pentru sportivii medaliaţi anul acesta la Jocurile Olimpice de la Londra s-au găsit totuți bani. Ba chiar și pentru sponsorizări guvernamentale ale concertelor susținute de Lady Gaga și Red Hot Chili Peppers.
Iată, în cele ce urmează, scrisoarea deschisă pe care profesorului Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de la matematică, a adresat-o premierului şi preşedintelui interimar.
“Domnule Prim Ministru
Domnule Preşedinte Interimar,Aseară am trăit o mare umilinţă; în numele zecilor de generaţii de elevi matematicieni de excelenţă ce, fără publicitate, au făcut în ultimele decenii un lobby imens pentru României.Pe fondul dezintegrării imaginii ţării în ultimele luni această durere mă marchează până la revoltă.
Iată de ce. O tradiţie pornită în anii 90 şi susţinută constant de miniştrii educaţiei, premiază elevii olimpici internaţionali. Pentru anul 2011, după luni de întârzieri, finalul prevăzut pentru iulie, anul curent, a fost inexplicabil: în ultimul moment, elevi, profesori şi şcoli au fost întorşi din drum pentru neaprobare din partea ministerului de finanţe.
Nu ştiu dacă ştiţi că cuantumul maxim pentru medalia de aur este de 2000 de euro. Domnule Prim Ministru, cum comentaţi afirmaţia de aseară: niciodată nu am avut un astfel de consens cu ministrul de finanţe pentru deblocarea a 3 milioane de euro?Stimaţi domni, responsabili de viitorul acestei ţări: trăim cu toţii acel normal sentiment înălţător al tricolorului deasupra noastră ca semn al victoriei genei noastre şi devastator al nereuşitei, unde ne refulăm acuzând politicul sau neputinţa.
Realizaţi însă că aceşti copii şi tineri a căror supărare o transmit (poate ei naivi şi educaţi, nu o vor recunoaşte), matematicieni în devenire, fizicieni, biologi, chimişti, informaticieni, care acum va judeca prin naivitatea bucuriei vârstei (şi vă iartă dacă le veţi arăta că îi respectaţi), au monopolizat procente de încredere ştiinţifică incredibile în marile universităţi şi centre de cercetare din lume. Dacă ei părăsesc România acum pentru a învăţa sau a se realiza, România trebuie să le rămână în suflet.
Iată câteva exemple: Ciprian Manolescu şi Adrian Ioana, profesori în SUA, laureţi ai premiului European de Matematică la Congresul Europen de Matematică Cracovia, iulie 2012 (un gen de premiu Nobel matematic pentru matematicieni sub 35 de ani), Andrei Neguţ, doctorand la Harvard, în acelaşi timp cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, considerat de specialiştii germani ca cel mai promiţător matematician în geometria algebrică sau Ana Caraiani, la mai puţin de 30 de ani un geniu al matematicii (zeci de sentimente româneşti, cinstite doctorate, pot fi găsite pe internet).
Ce să mai spun despre antrenorii noştri, profesori de matematică, ce rămân anonimi după aceste realizari şi care nu acceptă oferte de aiurea tentante crezând în poezia sentimentului patriotic.Domnilor, ca o concluzie, cea mai mare nemulţumire a mea, pe care vă conjur să o desfiinţaţi, este complexul clasei politice faţă de pregătirea intelectuală normală dată de şcoala românească de excelenta prezenţă încă în fiecare judeţ şi faţă de proliferarea nonvalorii, inclusiv în sport, pe care din păcate nu ştiţi să o îndepărtaţi.
Radu Gologan
Fost modest olimpic internaţional in 1970, 1971
Coordonatorul Olimpiadelor de Matematică din 2001
Preşedintele Societăţii de Ştiinte Matematice din România”
(via)