Insula pisicilor

O scurtă incursiune pe insula pe care sunt mai multe pisici decât oameni.

În anii 1950, micuța insulă japoneză Tashirojima avea aproximativ 1000 de locuitori, cei mai mulți dintre ei, pescari. În trecut oamenii se ocupaseră cu creșterea viermilor de mătase și cum, principalul inamic al acestora sunt șoarecii, pisicile au prins a stăpâni, încet, încet insula. Iar locuitorii au prins a le îndrăgi mai mult decât în alte părți. Și a le oferi un loc special în vieților lor.

Când principala îndeletnicire a devenit pescuitul, iar pisicile au învățat să stea printre pescari pentru a le cere de mâncare, aceștia au prins să le observe comportamentul și să le interpreteze acțiunile drept prevestiri privind schimbarea vremii sau mișcările bancurilor de pești. Iar oamenii au prins a le îndrăgi chiar mai mult.

Atât de mult încât, un pescar care a scăpat la un moment dat una dintre greutățile năvodului pe o pisică și a ucis-o a construit un altar în mijlocul insulei. Astăzi, pe Tashirojima există mai mult de 50 de altare și pietre funerare dedicate pisicilor. Iar pisicile continuă să stăpânească insula deși aici abia de mai trăiesc 100 de persoane, majoritatea trecute de 65 de ani.

Și tot pisicile par a fi cele care vor salva insula încă o dată: după ce câteva reportaje televizate au arătat că, aproape incredibil, după cumplitul tsunami din 2011 majoritatea oamenilor și pisicilor au scăpat cu viață, călători din lumea întreagă au început să-și facă apariția pe insulă, transformând Tashirojima într-o destinație turistică pentru iubitorii de pisici.

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu