Sotheby’s: creațiile cimpanzeului-fotograf estimate la 80.000 de euro

Încă o dovadă că, uneori, licitațiile de artă sunt o maimuțăreală.

Cum probabil cei mai mulți dintre aceia care citesc rânduri și-au dat seama, fotografia de mai sus este realizată în Piața Roșie din Moscova. Iar cu neclaritatea imaginii cred că veți ceva mai îngăduitori atunci când veți afla că ea a fost realizată în anul 1998 de către Mikki, un cimpanzeu. Însă nu aceasta este știrea. Ci faptul că la începutul lui iunie 2013, renumita casă Sotheby’s va scoate la licitație 18 fotografii realizate de Mikki în același an, în Moscova. Și că fotografiile sunt catalogate artă contemporană și estimate la un preț cuprins între 58.800 și 82.400 de euro. Adică un preț mai mare decât acela al celor mai scumpe fotografii românești laolaltă….

Cimpanzeul Mikki și profesorii săi de fotografie,
artiștii americani de origine rusă Vitaly Komar și Alexander Melamid

Totul a început în anul 1987 când artiștii conceptuali Vitaly Komar și Alexander Melamid au început câteva celebre colaborări artistice cu animale: în 1987 au încercat să învețe un câine numit Tranda să deseneze…

Tranda la ora de desen

…în 1998 au realizat un bust al lui George Washington și au încercat să învețe un elefant – Rene – să îl picteze…

Elefantul Rene pictând bustul lui George Washington

…iar în 1998 au încercat să învețe castorii să sculpteze.

Două dintre sculpturile realizate de castori

 Primul succes la o casă de licitații l-au înregistrat în 1999, când, în cadrul unei licitații organizate de către casa Christie’s din New York, o pictură a elefantului Ganesh a fost vândută pentru 2.100 de dolari.

1999, casa Christie’s – prima licitație a unei opere de artă create de un elefant

Marea vedetă a fost însă Mikki, pe care l-au întâlnit în cadrul grădinii zoologice din Moscova și care, rând pe rând, a fost învățat să mânuiască un aparat foto digital, apoi un polaroid și, în final, un vechi aparat foto cu trepied. Deși nimeni nu poate spune dacă Mikki chiar fotografia ceea ce vedea sau, pur și simplu, “se maimuțărea” ținând în mâini curioasele dispozitive umane, Suad Garayeva, curatorul de artă contemporană al Sotheby’s afirmă că “Mikki era foarte fericit de rezultate” și că aceste rezultate “poate că nu spun multe din punct de vedere al mânuirii aparatului de fotografiat, dar prezintă o mulțime de unghiuri surprinzătoare și încadrări neașteptate”.

Fotografie realizată de cimpanzeul Mikki, reprezentând curioșii care, la rândul lor, îl fotografiau

Iată și alte câteva dintre fotografiile realizate de Mikki care urmează a fi scoase la licitație de către Sotheby’s.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu