Cel mai tânăr masterand din Europa este un român

O poveste frumoasă despre un copil frumos.

Totul a început în 2012 pe când Petru Rogojan, pe atunci în vârstă de doar 10 ani, a pășit, însoțit de mama sa, pe treptele Swiss Webacademy din Sibiu. Văzând pasiunea fiului, mama hotărâse să îl înscrie la cursul de Web Designer. În primă instanță, directoarea Swiss Webacademy a refuzat, motivând vârsta micului sibian, însă, determinarea lui Petru a avut, în cele din urmă, câștig de cauză: a fost acceptat în grupa de adulți pentru specializarea de Web Designer.

Un curs pe care Petru Rogojan l-a absolvit cu succes (fiind printre primii din grupa sa) și devenind astfel cel mai tânăr atestat de Haute Ecole d’Ingénieurs din toate timpurile. Și chiar mai mult: site-ul realizat de el atunci este site-ul oficial al Palatului Copiilor din Sibiu.

Și povestea a continuat: în 2013, Petru s-a înscris la cursul de Web Programmer. Și, la doar 11 ani, a învățat să realizeze aplicații cu baze de date web și să programeze în PhP. Și astfel a absolvit și cea de a doua parte a cursului ce poate echivala un Masterat Universitar complet. Și chiar mai mult: a absolvit pe primul loc din clasa sa.

Și chiar și mai mult: profesorii elvețieni au apreciat că Petru a realizat cel mai bun proiect de Web Programmer: site-ul realizat de el pentru Colegiului National Brukenthal (și care a devenit oficial versiunea germană a site-ului) a schimbat radical prezentarea online a instituției și baza de date profesorală.

“Ca și fost web designer independent, înainte de a mă alătura Confederației Elvețiene, consider că mă pot pronunța în privința muncii lui Petru. Și pot spune că, în mod deosebit site-ul web al Colegiului Brukenthal este foarte bine structurat. Nici nu am avut idee că un băiat de 11 ani poate crea un astfel de site web.” (Max Klaus, fondator și director adjunct al Serviciul Federal Elvețian de cooperare public-privat în domeniul criminalității informatice)

Iar povestea nu se oprește aici: în 2014 Petru a fost acceptat în Modulul de Web Expert, unde au reușit să ajungă doar cinci persoane din cei peste 150 de Web Designeri specializați. Ceea ce înseamnă că, în luna iunie 2015, Petru are toate șansele să devină, la doar 13 ani, cel mai tânăr european deținător al unei formări echivalente unui Masterat Universitar complet, recunoscut în toată lumea.

Petru-Rogojan

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Alex

    Ii doresc mult succes in viata acestui copil. 🙂

  2. Liliana

    BRAVO!!!Mult succes mai departe!

Adaugă comentariu