Aplauze furtunoase la concertele Universității de Vară de Muzică Veche

Vineri s-a încheiat oficial Universitatea de Vară de Muzică Veche cu concertele de închidere, unde participanții au prezentat cele însușite, și au primit diplomele din partea organizatorilor și profesorilor.

În cadrul festivalului publicul a avut ocazia să-i asculte de mai multe ori pe cei 85 de participanți atât la concertul de închidere, dar și împreună cu profesorii lor. Concertul maeştrilor şi discipolilor din cadrul Festivalului de Muzică Veche s-a desfăşurat marţi seara în sala festivă a Colegiului Márton Áron din Miercurea-Ciuc, și a avut un mare succes.

Concertele Universităţii de Vară de Muzică Veche – care îşi aniversează acum, a zecea ediţie – a omagiat cele trei jubilee din acest an: Reforma protestantă, precum şi aniversarea Monteverdi şi comemorarea Telemann.
Pentru organizatorii Festivalului – Centrul Cultural Judeţean Harghita şi Consiliul Judeţean Harghita – are o semnificaţie specială faptul că, de zece ani încoace, odată cu Festivalul, are loc Universitatea de Vară de Muzică Veche, ai cărei participanţi pot însuşi cunoştinţe şi deprinderi pentru folosirea instrumen¬telor istorice. Maeştrii săi sunt membri ai unor ansambluri renumite pe plan internaţional, care atrag tot mai mulți participanţi.

În acest an, organizatorii Festivalului au asigurat zilnic interviuri acordate presei din partea profeso¬rilor, subliniind punctul de vedere al specialiştilor şi permiţând accesul în atmosfera cursurilor. La conferinţa de presă dinaintea concertului de marţi am aflat informaţii interesante de la trei dintre maeştrii de curs.

Participanţii asaltează cursurile

“Noi suntem aici pentru a ajuta. Suntem un veritabil centru de informaţii în cadrul unor cursuri de mare intensitate. Cine este cu adevărat interesat, este ajutat pentru a se dezvolta în continuare” – precizează Maria Fülöp, profesoara de clavecin, născută la Sfântu Gheorghe şi stabilită în Elveţia.

Profesoara de canto din Ungaria, Réka Palócz, este solistă şi profesoară de cultură vocală la Catedra de muzică tradiţională a Universităţii de Muzică Franz Liszt din Budapesta. În opinia sa, este relevant faptul că oferta de curs se încadrează în tematica de bază a Festivalului – nefiind însă obligatorie, întrucât discipolii pot lucra şi materiale aduse de ei, pe care le studiază deja şi pe care le adaptează la cerinţele interpretării istorice.

Lăutistul maghiar István Kónya, maestrul cursurilor de chitară şi lăută, afirmă că acestea sunt asaltate de participanţi, nefiind posibil ca un profesor să lucreze cu mai mult de nouă discipoli şi apreciind pozitiv faptul că organizatorii dau acces atât începătorilor, cât şi celor mai evoluaţi. El arată că sunt discipoli care pe parcurs trec de la chitară la lăută, pe măsură ce îşi însuşesc farmecul interpretării istorice. Cele două instrumente se deosebesc semnificativ, prin acordaj şi numărul de corzi, lăuta având aproape dublu atâtea, cât chitara. Lăutistul afirmă că aceste cursuri au dobândit faimă pe parcursul celor zece ani, ele fiind cunoscute şi peste hotare pentru atmosfera lor plăcută.

Mână în mână: saluturi jubiliare

Concertele ediţiei a zecea a Universităţii de Vară s-au integrat în programul oficial al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc. Concertul de marţi, cu o durată de circa o oră şi jumătate, precum și concertul de închidere de vineri, a avut sala plină, publicul reacţionând frecvent prin aplauze furtunoase.

La începutul programului, a răsunat muzică turcească, cântată de elevii cursului de percuţie, solo: Júlia Ádám. Cursanţii disciplinei de cor, organizate în premieră la această ediţie şi conduse de András Ványolós, au interpretat piesa Angelus ad pastores, din Codicele Căianu. Sonata în la minor de Johann Christian Schickhardt a fost interpretată de profesorii Zoltán Széplaki (flaut), Csaba Fodor (clavecin) şi István Csata (viola da gamba), alături de cursantul Attila Kovács (teorbă). Pentru a marca 450 de ani de la naşterea lui Caludio Monteverdi, a fost interpretat un fragment din Tirsi e Clori, de către Orsolya Ványolós şi András Ványolós, acompaniaţi la lăută de Rumen István Csörsz.

Un succes deosebit a obţinut Álmos Jónás, care a cântat la marimbafon Giga din transcrierea Suitei în mi bemol major, pentru violoncel solo, de Bach. Priză la public a avut şi ansamblul format din Piroska Vitárius (vioară) şi anterior menţionaţii Csaba Fodor, István Csata şi Attila Kovács, care au cântat Sonata în sol minor de François Francœur. István Csata şi Attila Kovács au continuat alături de Amalia Goje, dăruind publicului L’arabesque de Marin Marais. Profesoara de cembalo Mária Fülöp a cântat Toccata de Matthias Veckmann.

A urmat soprana Noémi Kiss, acompaniată la lăută de István Kónya, după care publicul s-a delectat cu un solo de lăută. Aplauze au primit şi interpreţii unei formaţii care au cântat o piesă aociată tot jubileului Telemann: Réka Palócz (canto), Piroska Vitárius (vioară), Zoltán Széplaki (flaut), Zsolt Garai (clavecin), István Csata (viola da gamba). Programul s-a încheiat cu muzică şi dans: binecunoscutul cântec englez din secolul al XVI-lea, Greensleeves, a fost redat de Réka Palócz, Zoltán Széplaki, István Csata şi Rumen István Csörsz, alături de minunatul dans al discipolelor cursului condus de Anikó Szabó, spre marea încântare a publicului. (După cum se ştie, la cursul de dans care se desfăşoară în fiecare dimineaţă între orele 9 şi 10, până în 14 iulie, poate participa şi publicul.) Printre dansatoare, am recunoscut membrele ansamblului de muzică veche Cygnini din Tălişoara (Covasna), cu costumele lor de epocă în culori vii, portocalii-bordo-albe, precum şi pe conducătoarea lor, pastora Csilla Tüzes-Bölöni, fostă discipolă a primelor ediţii ale Universităţii de Vară, care a înfiinţat ansamblul sub influenţa Festivalului. Seara s-a încheiat cu sărbătorirea interpreţilor şi a publicului, cu prăjituri, şampanie şi şampanie pentru copii.

Evenimentul de vineri a fost semnificativ din punct de vedere emoțional. Am văzut zeci de tineri cu ochii înflăcărați, plin de entuziasm și cu dorul de a se reîntoarce la anul să dobândească cât mai multe cunoștințe.

Programul şi prezentările detaliate ale interpreţilor din Festivalul de Muzică Veche sunt disponibile pe site-ul Festivalului.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu