Nu este corect

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

“Totul este corect în dragoste și în război”, spune un om mult mai inteligent ca mine. Însă consider că pot adăuga afacerile și gazetăria în acest cocktail în care etica este un concept absolut relativ.

Cândva, atunci când plopul făcea mere și dinozaurii cutreierau pământul, am făcut studii menite să mă învețe “secretele” conducerii unui aeroport. Am avut onoarea să am ca mentor pe directorul unui aeroport imens, un aeroport ce are distincția de a fi unul dintre cele mai mari din lume. Fostul CEO, un om blajin ce se ascundea în spatele unui papion viu colorat, era un administrator foarte capabil și avea și abilitatea de a manevra “sistemul”. Poziția sa nu era doar administrativă, era un om politic neiertător și un negociator nemilos. Îmi vorbea despre jocurile de culise pe care le făcea cu companiile aeriene, despre felul în care aeroportul a făcut un parc de 30.000$ pentru a manipula populația să îi permită să facă o extindere de sute de milioane și așa mai departe.

[citat]”În afaceri corectitudinea este un concept relativ”[/citat]

În realitate, domnul CEO nu era un om lipsit de etică, însă acesta înțelegea relativitatea conceptelor și făcea ce trebuia să facă pentru a-și atinge scopul. Fapt care, evident, este, probabil, definiția lipsei de etică. Nu este ideal ca un om să calce pe cadavre dar, uneori, trebuie să lupți cu flori deghizate-n arme și cu arme deghizate-n flori. Eu, fiind posedat pe vremea aceea de o perspectivă lipsită de relativism, aveam tendința să îi dau cu cartea de etică peste nas: domnule CEO, dar nu este corect să îl manipulăm pe cutărică. Șefu’, nu este corect, nu cred că oamenii sunt suficient de proști pentru a pica pentru parcul ăsta amărât. El Capitan, nu este corect, zidul de izolare fonică cerut de “vecini” nu o să funcționeze și știți prea bine asta. La un moment-dat, în focul unei cruciade pro-etică, acesta îmi zâmbește părintește și îmi spune: “în afaceri corectitudinea este un concept relativ, busola mea este legalitatea. Eu le dau ce ei îmi cer și datoria mea este față de aeroport, de acum înainte am să te numesc Nu Este Corect.”

[citat]”Nu sunt ziarist. Nu sunt suficient de capabil și nici nu sunt suficient de înfometat de “puterea cuvântului” pentru a alege să mă înfometez cu salariile din această industrie”[/citat]

Evident și din nefericire, sfatul lui a trecut prin mine ca un TGV francez printr-o gară de la periferie. Am continuat să mă lovesc de situații similare, favoritele mele apărând adesea în gazetărie. Nu sunt ziarist. Nu sunt suficient de capabil și nici nu sunt suficient de înfometat de “puterea cuvântului” pentru a alege să mă înfometez cu salariile din această industrie. Însa cochetez, mă joc, mă distrează, mă bălăcesc în gloria efemeră a cuvântului și, în calitatea mea de privitor, am libertatea să mă enervez atunci când este cazul. Observ, uneori, cotidiene ce sunt în stare sa mi-o dea pe (doamna) mă-sa la dans pentru un “like”, să publice mâncare pentru proști, mânați de supraviețuire și să-și arunce sursele sub roțile trenului pentru a-și salva imaginea. Mă gândesc, adesea, la ziariștii ce au făcut pușcărie pentru că nu au vrut să-și vândă sursele și îmi vine să-mi iau lumea în cap când văd ușurința cu care le vând unele redacții.

Evident, decât să moara mama mai bine să moară mă-ta, însă nevoia lor de supraviețuire le distruge credibilitatea. Este natura bestiei, uneori nevoia de “exclusiv” și de “senzațional” rezultă în știri mai puțin corecte. Înțeleg însă: în acele momente o redacție trebuie să-și pună cenușă în cap și să accepte faptul că au făcut o greșeală. Dacă soluția ieșirii din impas este vânzarea sursei, aceasta acțiune distruge credibilitatea unui ziar pentru că îmi spune că nimic nu este sacru, că nu sunt de încredere, că sunt dispuși să arunce problema în spinarea altora, că nu sunt suficient de maturi să se considere responsabili și că, evident, sunt lipsiți de caracter și de integritate.

Este o lume gri și ploioasa afară, nu vă uitați pelerina de ploaie.

Nu-este-corect

Vladimir Stoicescu

Vladimir Stoicescu Blog | Facebook | De același autor

Eu Sunt lumina de la capatul noptii, si adierea vantului de vara. Sunt Alfa si Omega, intunericul in lanul de secara. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt ambitia inaripata si sunt sangele stramosilor. Sunt mormanul de pamant, sunt copilul muribund. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt vipera ce-ti sopteste , si sunt cantecul de leagan Sunt femeia ce zambeste la barbatul care intreaba Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt diavolul cu pene, sunt Adam in pielea goala. Sunt tristetea absoluta, efemera, si fatala. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt o pata de culoare, ba un verde, ba mai tare. Esti un negru! Sunt culoare. Sunt … sunt … cogito ergo sum. Sunt mainile lui Venus, si sunt catelusul schiop Sunt atent calcand pe tine, cand eu am calcat pe mine. Sunt … sunt … Sunt … sunt? Esti. Cogito ergo sum.

Recomandări

2 comentarii

  1. Silvia Marcu

    Felicitări! N-am prea văzut reacţii la măgăria petrecută!

    1. Datorita conflictului de interese, am incercat sa scriu un articol foarte vag. Te felicit si eu, pentru ca ai inteles cu adevarat mesajul.

Adaugă comentariu