Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național al Țăranului Român

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sâmbătă, 18 mai 2013, de Ziua Internaţională a Muzeelor și de Noaptea Europeană a Muzeelor, expoziția permanentă și expozițiile temporare vor fi deschise, cu intrare liberă, în intervalul 10.00 – 20.00.

În acest an, tema Zilei Internaţionale a Muzeelor este Muzeele (memorie + creativitate) = progres social. În curte și la Clubul Țăranului, între orele 20.00 și 23.00, se vorbeşte, se găteşte, se cântă şi se aude aromâneşte. Se organizează expoziţie de fotografie veche, muzică, dansuri și bucate bine gătite.

Program

10.00 – 20.00 Vizitarea expoziţiei permanente şi a expoziţiei ORAVITZAN, deschisă în sălile Irina Nicolau, Oaspeți și Foaier. Intrarea liberă.
10.00 – 23.00 Expoziţie de fotografie Aromânii. Trecutul prezent, la Sala Acvariu. Intrarea liberă.

“Nu se va putea spune niciodată îndeajuns ce minunat prinos aduc în viaţa noastră naţională fraţii noştri aromâni, aşa de puţini la număr şi aşa de bogaţi în fapte, poate şi pentru că în ei e mai multă adevărată romanitate şi mai veche decât la noi.” (Nicolae Iorga, Oameni care au fost).

Cărvănari, crescători de animale sau luptători, aromânii sunt mai puţin cunoscuţi ca întemeietorii primului Imperiu român (sic!), dar au rămas în schimb în istoria Europei ca evergheţi, contribuind la edificarea unor importante monumente de arhitectură europeană, sau la finanțarea unor ample proiecte culturale. Începând cu secolul al XVIII-lea, aromânii au fost o prezenţă masivă în Europa, în calitate de armatoli, meşteşugari şi negustori.

Pentru fotografie, aromânii au avut o veritabilă slăbiciune. Pozau în grupuri mari, aşezaţi conform ierarhiei sociale, îmbrăcaţi în costumul marcat de obiecte simbolice, pe fundalul de piatră al caselor de munte sau se lăsau imortalizaţi în timpul ocupaţiilor cotidiene.

Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Ţăranului Român deţine o colecţie de 150 fotografii de la începutul secolului XX, care documentează vizual viaţa de fiecare zi, ca şi obiceiurile aromânilor din Balcani. Realizate de fraţii Milton şi Ianache Manakia, fotografiile vădesc o forţă estetică neobişnuită pentru nişte imagini documentare, dar care nu ştirbeşte cu nimic doza de autentic a informaţiei vizuale înregistrate.

10.00 – 24.00 Piața Țărănească, târg în Curtea interioară. Intrarea liberă.
16.30 – 17.30 Recital de cameră susţinut de Fonetic Quintet, la Sala Oaspeţi, în cadrul expoziţiei ORAVITZAN. Intrarea liberă.

Fonetic Quintet a fost remarcat în anul 2002 de către scriitorul şi regizorul Petru Maier-Bianu la primul lor recital susţinut la Palatul Suţu din Bucureşti. Din acel moment ansamblul a susţinut numeroase recitaluri în diverse locaţii din ţară şi din străinătate fiind invitaţi de onoare în cadrul unor evenimente importante care au avut loc în Japonia, Franţa etc. Membrii ansamblului, Gabriela Petecilă – flaut, Ana Maria Radu – oboi, Bogdan Gugu – clarinet, Ionuţ Emil Mardare – fagot, Cristian Borca – corn, sunt tineri cu un palmares remarcabil, susţinând concerte pe scene cunoscute din străinătate alături de orchestre şi dirijori de prestigiu.

20.00 – 23.00 Muzică tradiţională cu Grupul vocal bărbătesc aromânesc Boatsea Pindului şi Taraful Ionel Tudorache, în Curtea interioară. Intrarea liberă.

Grupul vocal bărbătesc Boatsea Pindului, condus de Vasile Anastase Topa a luat fiinţă în anul 2002 din dorinţa de a duce mai departe cântecul şi obiceiurile aromâneşti, precum şi portul tradiţional de peste 200 de ani. De la înfiinţare şi până în prezent grupul a participat la numeroase festivaluri şi simpozioane naţionale (Sighişoara, Săpânţa, Constanţa, Braşov, Timişoara etc.) şi internaţionale (Bulgaria, Serbia, Republica Macedonia).

Taraful Ionel Tudorache este un taraf de restaurant care cântă muzică lăutărească de modă veche. Primaşul tarafului, Ionel Tudorache, este şi solist vocal. Instrumentele folosite de către lăutari sunt vioară, ţambal mic, acordeon şi contrabas. Taraful Ionel Tudorache a susţinut diferite concerte în ţară şi în străinătate, bucurandu-se de aprecieri de la muzicologi şi etnomuzicologi de renume. Iubitorii de muzică lăutărească din capitală îi pot asculta la Restaurantul Şarpele Roz.

20.00 – 23.00 Bucate tradiţionale aromâne pregătite de Ioana Corduneanu și Mihaela Bajdechi, la Clubul Ţăranului.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu