În cazul în care nu știați: cinematograful s-a născut într-o vineri.
Vineri, 12 februarie 1892, mai precis – la trei ani și jumătate de la primul film din istorie – când francezul Léon Guillaume Bouly a depus cererea de brevet pentru “un aparat reversibil de fotografie și optică destinat analizării și sintetizării mișcărilor, numit Cynématographe Léon Bouly”. Și astfel, într-o vineri, cuvântul cinematograf a fost folosit pentru prima dată în istorie. Un cuvânt care, în scurt timp avea să cucerească lumea întreagă.
Mai mult: pe 27 decembrie 1893, Bouly aducea o corecție denumirii aparatului său, numindu-l simplu, Cynématographe. Din păcate, inventatorul nu a avut banii necesari pentru a plăti taxele necesare menținerii patentului, iar cuvântul cinematograf a devenit disponibil în anul 1894, iar în 1895 drepturile asupra folosirii sale aveau să fie cumpărate de către frații Lumière.
Pe 28 decembrie 1895, în Paris, aceștia aveau să proiecteze primele lor creații. Printre acestea și filmul pe care vă invit să-l vedeți: “Muncitori plecând de la Uzinele Lumière”, unul dintre primele filme din istorie.